Главная Блог Новости На рівні Африки: як в Україні проходить вакцинація і чому батьки бояться щеплень

На рівні Африки: як в Україні проходить вакцинація і чому батьки бояться щеплень

02.09.2017
Просмотров : 2408

Минулого тижня у Сумах на лікарняному ліжку померла дитина. Причина в тому, що батьки не захотіли вакцинувати її від правця. Всесвітня організація охорони здоров'я констатує, що в Україні менше половини населення роблять щеплення. У той же час, ВООЗ рекомендує, щоб рівень вакцинації населення був не нижче 95 %. Як розповідають лікарі, таких проблем з поставками вакцин у країну, як були в минулі роки, вже немає. Однак серед батьків є багато упереджень на рахунок щеплень. Крім того, навіть деякі медики пропагують відмову від них, як повідомляє сайт РБК-Україна

У звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я кажуть, що в 2016 році рівень вакцинації в Україні був все ще нижче 50%. Хоча організація рекомендує, щоб він складав як мінімум 95%. Такі ж низькі показники, як у нас, продемонстрували такі країни, як Нігерія, Сирія, Сомалі, Південний Судан, Чад, Південноафриканська республіка і Екваторіальна Гвінея. В інших світових державах рівень вакцинації населення вище.

Вспомните новость: Детсадовская революция: садики можно открывать в квартире, а часть справок отменили

Минулого тижня у Сумах померла дівчинка, батьки якої не захотіли її прищеплювати. Поранившись у дворі, вона заразилася правцем. Коли їй стало погано, батьки звернулися в лікарню. Дитину поклали в реанімацію, але врятувати її не вдалося.

Як зазначають медики, якщо б у дівчинки було щеплення від правця, вона була б жива. Головний педіатр управління охорони здоров'я Сумської обласної державної адміністрації Оксана Сташко розповіла, що батьки не зробили щеплення дочки через недовіру до якості вакцин. "Я з ними розмовляла ще до смерті дитини. І тато, і мама говорили, що у них є недовіра до надання медичної допомоги, і вони боялися наслідків вакцинації", - поділилася Сташко. Педіатр розповіла, що в 2016 році в Сумській області лише 25% дітей у віці до одного року були вакциновані. У першому півріччі 2017-го тільки 24% дітей зробили щеплення. Сташко зазначила, що такій ситуації сприяли широка антивакцинальна кампанія і упередження батьків. "На жаль, не можна сказати, щоб батьки йшли масово щепити своїх дітей. Але можливо, цей випадок їх чогось навчить", - резюмувала лікар.

Закупівлі вакцин

В Україні діє обов'язкова вакцинація проти шести інфекційних захворювань. До них належать дифтерія, коклюш, кір, поліомієліт, правець та туберкульоз. Всього за рахунок держбюджету проходить вакцинація 10 інфекційних хвороб за календарем. У тому числі - гепатиту B, гемофільної інфекції, краснухи та епідемічного паротиту, яку в побуті називають "свинкою".

Аналізуйте судовий акт: Зобов’язав зарахувати дитину у дітсадочек при наявності заяви батьків про відмову від профілактичні щеплення (Овруцький районний суд Житомирської області від 11 жовтня 2016р. у справі № 286/2479/16-а)

Також в державну програму імунопрофілактики входять щеплення від сказу, які роблять при укусі тварини.

До 2015 року всі ці вакцини закуповувало Міністерство охорони здоров'я. Тендери проходили кожен рік і в них брали участь внутрішні дистриб'ютори. Тепер закупівлею вакцин для національної програми тимчасово (до 2018 року включно) займаються міжнародні організації. Пізніше в рамках медреформи в Україні має бути створено Національне закупівельне агентство, і обов'язок щодо закупівлі вакцин перейде йому. Як розповів головний позаштатний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, в порівнянні з 2014 роком ситуація з вакцинацією покращилася. На сьогодні в Україні є у достатній кількості вакцина від поліомієліту, краснухи, кору і свинки. Крім того, 28 серпня в Україну завезли 580 тис. доз бельгійської вакцини проти кору, краснухи і свинки. І на сьогодні можна забезпечити всіх дітей до 18 років щепленнями від цих трьох захворювань.

За словами Лапія, якщо б функції не перейшли до "ЮНІСЕФ" та "ПРООН", країна могла б залишитися взагалі без вакцин від поліомієліту, правця та туберкульозу. Справа в тому, що російські вакцини більше не представлені на нашому ринку. Проблема не тільки в російській агресії, але і в законодавстві України щодо перереєстрації ліків. Раніше вакцину треба було спочатку зареєструвати, завезти, запропонувати міністерству і тільки потім купити. Зараз реєстрацію раніше незареєстрованих вакцин проводять вже після закупівлі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст