Главная Блог Новости МОЗ України пропонує заборонити омолоджувальну обрізку дерев, спалювання листя і посипання доріг сіллю

МОЗ України пропонує заборонити омолоджувальну обрізку дерев, спалювання листя і посипання доріг сіллю

10.07.2019
Автор:
Просмотров : 1904

Для громадського обговорення опублікований проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць». Пропоновані зміни мають вдосконалити правила утилізації та сортування сміття, утримання прибудинкових територій, парків та скверів, впорядкувати систему озеленення, убезпечити забруднення підземних вод і джерел водопостачання, а також - створити умови для реалізації прав людей з інвалідністю нарівні з іншими громадянами. Крім того, проект наказу наближує українські норми до європейських.

Цей документ регулює норми та правила утримання територій населених місць. Пропозиції для включення в проект наказу можна вносити впродовж місяця з дня опублікування документу. Їх можна надсилати на адресу Директорату громадського здоров'я МОЗ України у письмовому або електронному вигляді: контактна особа - Павло Поламарчук, тел. 253-01-00, e-mail: pavlo.polamarchuk@gmail.com; або на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

За результатами громадського обговорення, профільні експерти МОЗ України розглянуть всі пропозиції та зауваження та внесуть відповідні правки. Зміни до наказу вдосконалюють чинні санітарні норми та законодавство, щоби зробити зручнішими та головне - безпечними для життя і здоров'я людей помешкання та громадські споруди, а також території населених місць. Контроль за виконанням наказу та введення санкцій за його порушення здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ЯКІ ЗМІНИ ПРОПОНУЄ ПРОЕКТ НАКАЗУ?

Пандуси і з’їзди: безбар’єрне середовище для всіх

Люди з інвалідністю, батьки із дитячими візочками, велосипедисти та інші групи населення мають безпечно і комфортно пересуватись містом чи селищем. Нові норми зобов’язують при проектуванні, будуванні та утриманні територій облаштовувати належний доступ.

Наприклад, обов’язковими стануть:

  • широкий (120 см) і пологий з’їзд з тротуару чи велодоріжки;
  • пандус з належною шириною та ухилом або ліфт на кожному з виходів підземних і надземних пішохідних переходів;
  • лави для сидіння вздовж вулиць (кожні 300 м);
  • паркувальні стовпчики або інші перепони для в’їзду машин в пішохідну зону.

Громадських туалетів має бути більше, а вбиральні без каналізації - заборонені

Ще одна норма - доступність громадських вбиралень. У кожній зоні зелених насаджень, де гуляють люди, обов’язково має бути хоча б один громадський стаціонарний туалет. Оптимальна відстань між вбиральнями - до 700 метрів, а в людних місцях - до 300 метрів.

У кожній громадській вбиральні має бути облаштований стіл для сповивання немовляти та забезпечений доступ до питної води.
Вигрібні ями будуть заборонені. Безпечні для здоров’я альтернативи - локальні очисні споруди (наприклад, септик). Дворові туалети мають бути підключенні до місцевих очисних споруд. Ці норми вводяться для того, щоб убезпечити потрапляння небезпечних речовин у ґрунт та підземні води, а також джерела і колодязі.

Також є вимоги до розміщення місцевих очисних споруд. Вони мають бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення, урізів водойм на відстань згідно з висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Відстань між місцевою очисною спорудою і колодязем має становити щонайменше 50 метрів.

Обов’язкове сортування сміття і сміттєві урни кожні 60 метрів

Нові норми зобов’язують встановлювати окремі контейнери для сортування сміття - для пластику, скла, металу, паперу та органіки. Крім того, такі контейнери обов'язково облаштовуються огорожею, кришкою чи навісом.

Чистити контейнери з органічними відходами потрібно не рідше ніж кожні три доби взимку, і щодня – в теплу пору року. Сортовані побутові відходи – пластик, скло, метал, папір – можуть зберігатися до заповнення контейнера.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст