Главная Блог Аналитические статьи Интервью МІНІСТР ЮСТИЦІЇ ПАВЛО ПЕТРЕНКО: "ПУТІН ЩЕ БУДЕ МРІЯТИ ПРО ТЕ, ЩОБ ЙОГО СПРАВУ РОЗГЛЯДАВ МІЖНАРОДНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД"

МІНІСТР ЮСТИЦІЇ ПАВЛО ПЕТРЕНКО: "ПУТІН ЩЕ БУДЕ МРІЯТИ ПРО ТЕ, ЩОБ ЙОГО СПРАВУ РОЗГЛЯДАВ МІЖНАРОДНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД"

30.03.2017
Автор:
Просмотров : 1951

Із міністром юстиції Павлом Петренком розмовляли про позов України проти Росії, який розглядає Міжнародний суд ООН, про проблеми із утриманням засуджених в українських в’язницях, а також про економічну блокаду ОРДЛО та паспорти так званих ДНР і ЛНР.

*
"Хтось думає, що сир добувається з вареників, а російські юристи втюхують світу, що новітня російська зброя добувається в українських шахтах", - так перший віце-спікер та учасник перемовин в Мінську Ірина Геращенко прокоментувала виступ російської сторони у Міжнародному суді ООН в Гаазі 7 березня цього року. У соцмережах теж висміяли "байки" Росії про те, що на Донбасі "зброя повиростала, як гриби". Це не було б так смішно, якби не було так сумно. Позов України проти Російської Федерації, об’ єктивно, буде розглядатися у цій судовій інстанції не один рік.

"ПРИЙДЕ ЧАС, КОЛИ МИ ТОЧНО ЗМУСИМО РОСІЮ ВІДПОВІДАТИ ПО ПОВНІЙ ПРОГРАМІ"

- Нещодавно у Міжнародному суді ООН в Гаазі розглядався позов України проти Росії. Зрозуміло, що цей процес -питання років. Ви також говорили, що він може тривати близько п’яти-семи років. Чому так довго?

- Тому що такого роду міжнародні судові інстанції розглядають справи за своїм регламентом, який не передбачає швидких процесів. Україна подала безпрецедентну заяву, за якою ми вимагаємо визнати державу Російська Федерація такою, що фінансує та підтримує терористів. Доказовий матеріал, який ми збираємо, має великий обсяг. Він є таким собі випробуванням для Міжнародного суду ООН, який не може похвалитися тим, що там таких справ було багато. Думаю, щодо заборони фінансування тероризму та ліквідації дискримінації – це перша справа такого масштабу після Другої світової війни.

- Але у позові ми не говоримо, що Росія – агресор.

- У цьому судовому процесі ми говоримо про те, що Росія підтримує бойовиків (що підтверджено доказами), які вчиняють терористичні дії на території України. Вона надає зброю та іншу матеріально-технічну підтримку цим особам. Це основний предмет кейсу. Другой блок, який ми підняли – питання дискримінації українських громадян: кримських татар, українців, що проживають на Сході України (на непідконтрольних територіях). Тому справа, яка розглядається у Міжнародному суді ООН, насправді, є фундаментальною.

Згадайте новину: ТЕКСТ: Міжнародний Суд ООН опублікував повний текст позову України проти Росії

- Прийде час, коли ми на міжнародному рівні назвемо Росію агресором та змусимо відповідати уже по повній програмі?

- Прийде час, коли ми точно змусимо Росію відповідати по повній програмі. І всі ці справи, які зараз розглядаються різними міжнародними судами, це фундамент для Кримінального суду. Рано чи пізно ті особи (включаючи тих, хто представляє Російську Федерацію), які винні у масових злочинах, що вчиняються на території України, будуть нести відповідальність перед Міжнародним кримінальним трибуналом. Я в цьому абсолютно переконаний.

- Україна вимагає притягнути до відповідальності Сергія Шойгу, Володимира Жириновського, Сергія Миронова та Геннадія Зюганова. Де в цьому списку Володимир Путін?

- Якщо ви уважно слідкували за моєю позицією як міністра юстиції та громадянина України, то я вважаю, що основною особою, яка відповідає за анексію Криму та підтримку терористів на Сході України, є Володимир Путін. Рано чи пізно він понесе відповідальність. Він ще буде мріяти про те, щоб його справу розглядав Міжнародний кримінальний суд.



- Коли в суді розглядали нашу справу, перший віце-спікер Ірина Геращенко заявила: "Росія дуже напружилася через позов проти неї. Немає сумнівів, що російська машина пропаганди, брехні та маніпуляцій буде працювати в Гаазі на повну потужність". Зрозуміло, що Росія постійно використовує цю машину. Як нам їй протистояти?

- Наша основна сила - в правді. За тими доказами та поясненнями, які ми надаємо в цей суд, знаходяться долі людей, конкретні порушення прав громадян, що вчиняються терористами, яких підтримує Росія. У нас дуже сильна позиція. Тому що проти тих реальних життєвих історій, які ми показуємо в цьому процесі, фейкова російська пропаганда безсила. Знаєте, дуже добре, що ми розглядаємо справу в такому поважному органі, як Міжнародний суд ООН. Це не якийсь московський кишеньковий суд Російської Федерації, який виконує замовлення їхнього режиму.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст