Главная Блог Аналитические статьи Интервью Міністр юстиції Денис Малюська: ставити під сумнів легітимність Зеленського зараз - величезна помилка

Міністр юстиції Денис Малюська: ставити під сумнів легітимність Зеленського зараз - величезна помилка

13.05.2024
Просмотров : 1211

Міністр юстиції Денис Малюська - рекордсмен. Він єдиний, хто зберіг свою посаду з найпершого складу урядів часів президента Володимира Зеленського.

З того складу урядовців залишаються ще Михайло Федоров і Дмитро Кулеба, але зараз вони обіймають інші посади, ніж тоді.

Наприкінці серпня 2024 року буде рівно п'ять років як Малюська завідує в Україні міжнародними судами, пенітенціарною системою, держреєстрами, реєстраційною, виконавчою службою та іншими питаннями юстиції.

Політичні оглядачі не відносять очільника міністерства юстиції до якоїсь конкретної групи впливу, а сам Денис Малюська встиг за час роботи зарекомендувати себе більше як екстравагантний чиновник зі специфічним почуттям гумору, ніж як політичний інтриган.

В інтерв'ю ВВС Україна він, однак, змушений був відповідати на серйозні питання, які турбують державу. Зокрема, про законність масової мобілізації громадян, залучення засуджених до армії і легітимність президента Володимира Зеленського після 21 травня, коли спливає 5-річний термін його повноважень.

Чи втратить легітимність Зеленський

ВВС: Що в юридичному плані для України значить те, що Росія оголосила у розшук чинного президента Зеленського?

Денис Малюська: У розшук (оголосили) не лише Володимира Олександровича, а ще ряд топ-чиновників. І для усіх них означає, що подорожі будь-які – ділові чи не ділові – в майбутньому в країни, які, скажімо так, не є прозахідними чи не є активними союзниками України, стають трохи ризикованішими.

Через механізми взаємної правової допомоги, запитів, можливі проблеми, затримання – процедурні, бюрократичні складнощі. Не для чинного президента – тобто Володимир Олександрович може вільно подорожувати, у нього є імунітет як у глави держави, безумовно. Але посада теж не є вічна. Тому Росія теоретично може створювати проблеми за кордоном в країнах лояльних до неї. Я сумніваюсь, що ці пошукові запити потраплять в базу Інтерполу і що Інтерпол буде сприяти – це майже неймовірний сценарій.

Однак навіть іноді той самий Інтерпол пропускав якимись чином – бо це теж велика бюрократична машина – наших, наприклад, колишніх АТОшників, яких десь відловлювали в країнах Європи. Відповідно, це трішки попсує життя чи обмежить коло подорожей, безпроблемних подорожей для тих, хто був оголошений у розшук…

У нас серйозніші інструменти – того ж самого Путіна розшукує Міжнародний кримінальний суд. Це набагато більш серйозно, ніж те, що зробила Росія через свої національні розслідування.

ВВС: Ще одна тема, яку часто підіймає Росія, але й не тільки вона, стосується юридичних аспектів, пов'язаних з чинним президентом України. Це, начебто, втрата його легітимності після 21 травня, коли закінчується його п'ятирічний строк повноважень. Чи це правда?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст