Главная Блог Новости МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ ВИКОНАЛО УРЯДОВИЙ ПЛАН ДІЙ НА 2017 РІК У СФЕРІ ПРОБАЦІЇ

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ ВИКОНАЛО УРЯДОВИЙ ПЛАН ДІЙ НА 2017 РІК У СФЕРІ ПРОБАЦІЇ

12.01.2018
Автор:
Просмотров : 858

Міністерством юстиції у 2017 році введено у дію повноцінну систему пробації, метою якої є забезпечення безпеки суспільства через здійснення контролю за правопорушниками, засудженими до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, а також надання їм необхідних консультацій та підтримки, що сприяють недопущенню нових кримінальних правопорушень.

Про це йдеться у Звіті про результати виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік, - інформує Департамент пробації Міністерства юстиції.

За словами заступника Міністра юстиції України Дениса Чернишова, змінити підхід до виправлення осіб, які оступилися, і, власне, нівелювати можливий рецидив, - і є ключовим у системі пробації.

«Особливо, це стосується неповнолітніх, які в силу різних причин, вперше вийшли за рамки закону і до яких, за міжнародними мірками, застосовується і надто суворе покарання, і ведеться надто неправильна робота щодо їх ресоціалізації. Підсумки саме такого підходу здебільшого невтішні, адже ув’язнення не завжди спроможне допомогти», - наголосив заступник Міністра.

Зокрема, для забезпечення діяльності системи пробації створено 499 уповноважених органів з питань пробації та 6 управлінь пробації в міжрегіональних управліннях з питань виконання кримінальних покарань та пробації.

Станом на 1 грудня 2017 в територіальних органах пробації працювало 3316 працівників. Навчання персоналу пробації проводиться за програмами, що були розроблені за участю міжнародних експертів – протягом року навчено 1 тис. працівників.

«З 2002 року тривала робота щодо створення передумов впровадження системи пробації. А це майже 15 років вивчення іноземного досвіду, навчання персоналу, пілотування пробаційних центрів, розробки методик і інструментів пробації, участі у міжнародних проектах», - додав Денис Чернишов.

Разом з тим, на обліку підрозділів пробації перебуває 65,8 тис. осіб, а з початку минулого року пройшло 152,3 тис., з них 78% – засуджені, які звільненні від відбування покарання з випробуванням. При цьому загальна частка осіб, які вчинили повторне кримінальне правопорушення під час проходження пробації, засуджені за ухилення від відбування покарання або яким скасовано іспитовий термін за порушення вимог вироку суду складає менше 5%.

У рамках пробації впроваджено новацію судового процесу – складення та подання персоналом пробації досудової доповіді щодо обвинувачених, метою якої є забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого та сприяє суду у призначенні покарання необхідного для виправлення правопорушника та попередження нових злочинів. Протягом 11 місяців поточного року складено близько 17,6 тис. досудових доповідей, у яких брали участь майже 76% обвинувачених. У 89% випадків думка персоналу пробації збігається з рішенням суду щодо доцільності застосування альтернативних покарань.

Як наголосив Денис Чернишов, усвідомити, здавалося б, прості речі в європейських країнах вдалося ще у дев’яностих, ми ж лише розпочинаємо свій шлях; і абсолютно не йдеться про уникання несправедливості чи масове уникання в’язниці, йдеться про інше – ми не маємо права калічити тих, хто, воістину, має право на другий шанс та головне – бути корисним своєму народові.

«Власне, усе це і має забезпечити система пробації – система, яка продемонструє довіру і віру держави у свого громадянина, адже пробація – це не карт-бланш, а щоденна робота з тими, хто лише розпочинає вчитися вирішувати свої проблеми, не вступаючи у конфлікт із законом», - наголосив Денис Чернишов.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст