Главная Блог Новости Луценко рятує справу Арбузова-Гонтаревої. Відкрито нове провадження на $1 млрд

Луценко рятує справу Арбузова-Гонтаревої. Відкрито нове провадження на $1 млрд

23.11.2016
Просмотров : 1465

Напередодні річниці Майдану ГПУ відкрила нову справу щодо команди Віктора Януковича на $1,3 млрд. Ця сума – втрати держави через «незаконні» операції з облігаціями внутрішньої державної позики.

Проте наведені у цій справі факти нагадують радше спробу врятувати інше розслідування, розпочате ще два роки тому, – щодо привласнення коштів екс-віце-прем’єром Сергієм Арбузовим, яке досі не завершено і вже призвело до майже остаточної втрати Україною 50 млн євро.

Генпрокуратура 27 жовтня розпочала розслідування проти команди Януковича – колишніх посадовців Кабміну, Мінфіну, Національного банку, Нацкомісії з цінних паперів щодо сприяння іноземним компаніям у незаконній купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Вспомните новость: Судья Вячеслав Пидпалый, незаконно снявший арест со счетов Арбузова, остался безнаказанным

Мовляв, «достовірно знаючи про сумнівність походження коштів» низки компаній-нерезидентів, чиновники та банкіри сфальсифікували документи, погодивши випуск та продаж ОВДП іноземним структурам з Кіпру, Белізу та Великобританії. Оборудка, як підрахували в ГПУ, завдала державі збитків у сумі понад 1,3 млрд доларів за сьогоднішнім курсом.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 14 листопада, який наклав арешт на кошти двох нерезидентів – Kviten Solution Limited та Quickpace Limited в Укрексімбанку.

До злочину може бути причетний менеджмент Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, Української фондової біржі, Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку та комерційних установ – Фiдобанку, КБ «Експобанк», Укрбізнесбанку і «АКБ Банку», вважають у Генпрокуратурі.

Вспомните новость: Власенко: Латвия конфисковала деньги Арбузова из-за Касько

У доступних у судовому реєстрі матеріалах кримінального провадження подробиці злочинної схеми не розкриваються. Проте методи шахраїв, котрі заробляли за часів Януковича на державних облігаціях, добре ілюструє інше розслідування, яке здійснює прокуратура Києва. Як сказано у цьому провадженні, у 2013–2015 рр. менеджмент Ощадбанку продав на користь «Банку 3/4» (у ЗМІ пов’язують з екс-міністром фінансів Юрієм Колобовим) через Фондову біржу «Перспектива» облігації внутрішньої державної позики на 22,4 млрд гривень. При цьому продаж відбувався за кілька днів до настання дати виплати відсоткового прибутку з держбюджету (8,5–10% річних від номінальної вартості ЦП). Тобто Ощадбанк продавав папери, не чекаючи моменту отримання прибутку, який надходив уже новому власнику.

Скільки можна заробити на таких оборудках, можна дізнатись на іншому прикладі, але з тими самими фігурантами. Відповідно до інформації, якою володіють слідчі, 10 січня 2014 року «Банк 3/4» купив ОВДП у Ощадбанку на 1,44 млрд гривень. Цінні папери Мінфін випустив для поповнення капіталу Ощадбанку на суму 1,4 млрд гривень з прибутковістю 9,5% річних. Банк одразу ж перепродав їх кіпрській Qhenox Limited лише на 14 тисяч гривень дорожче. А згодом ці ж папери «3/4» викупив у кіпріотів назад за 1,64 млрд гривень. Тобто на 200 млн гривень дорожче. Замкнути коло допоміг державний Укрексімбанк, який придбав ці облігації у комерційного банку. Різницю між вартістю облігацій у 200 млн гривень було покрито за рахунок держбюджету, сказано в матеріалах кримінальної розслідування.

Згадайте новину: Тарута: Як на люди вийти, так в шубі і прикрасах, як е-декларацію заповнювати, так Гонтраевій ледве на життя вистачає

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст