Главная Блог Новости Ксенія Ляпіна, ГРС: Найбільше турбують потенційні перевірки бізнесу Держпраці. Існує розширене трактування прав цього органу

Ксенія Ляпіна, ГРС: Найбільше турбують потенційні перевірки бізнесу Держпраці. Існує розширене трактування прав цього органу

04.06.2018
Просмотров : 1298

За прогнозами голови Державної регуляторної служби, мораторій на перевірки бізнесу буде продовжено і наступного року. Але у новому форматі

Нещодавно Hubs розповів про вражаючі результати роботи контролюючих органів у 2017 році. Минулого року за законодавчі обмеження на перевірки або мораторій підприємці розплатилися лише штрафними санкціями на 19,5 млрд грн проти 8,1 млрд грн у 2016 році. Тренд вимальовується дуже невтішний: загальна кількість перевірок скорочується, а суми штрафів, накладених на підприємства, збільшуються, зростають випадки зупинки господарської діяльності за виявлені або уявні порушення, вигадуються нові підстави для «шпону» бізнесу. Чи є запобіжники свавіллю наглядових органів під час дії цьогорічного мораторію? За яких умов обмеження на перевірки можуть бути зняти? Про це в ексклюзивному інтерв’ю Hubs розповіла Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби.

Читайте статью: БЛОКИРОВКА НАЛОГОВЫХ НАКЛАДНЫХ. ОСТАНОВИТ ЛИ РАДА ПРИКАЗ МИНФИНА?

— У чому полягає головна особливість цьогорічних тимчасових особливостей проведення перевірок? Саме з точки зору попередження можливих зловживань з боку контролерів.

— Виключення з обмежень на проведення державного нагляду (контролю) встановлюються Кабміном. 22 лютого 2018 року Кабмін оприлюднив затверджений постановою № 1104 від 18 грудня 2017 року Перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Таким чином, з цієї дати органи, зазначені у Переліку, набули права проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

— Чому ці повноваження передані Кабміну?

— Законодавець встановив можливість Кабміну самостійно визначати, які органи виводяться з-під обмежень і яким дозволяється проводити перевірки. Тому що саме він відслідковує, наскільки той чи інший орган готовий до доброчесної роботи у сфері здійснення державного нагляду та контролю.

До того ж частина контролюючих структур, так би мовити, підпорядковані міжнародному законодавству, як то, наприклад, Держатомрегулювання. Ця інспекція працює з вузьким колом суб’єктів, тому для неї обмеження недоцільні.

Є органи, які пройшли процес реформування і вважається, що вони готові доброчесно здійснювати державний нагляд та контроль. Ці питання регулюються Кабміном. А ДРС, зі свого боку, має повноваження перевіряти, наскільки доброчесно працюють контролери (минулого року ДРС провело 58 перевірок контролюючих органів – Ред.).

— Яка ще особливість цьогорічного мораторію?

— Також у 2018 році почав працювати Пілотний модуль електронної системи для планування заходів державного нагляду (контролю), до якого підключається все більше контролюючих органів. За допомогою модуля будь-які підприємства можуть заздалегідь знати, коли і який контролер буде проводити у них планові перевірки.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст