Главная Блог Новости Конституційний суд визнав законним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради

Конституційний суд визнав законним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради

20.06.2019
Автор:
Просмотров : 6726

Таким чином вибори відбудуться 21 липня 2019 року, як і було вказано в указі президента.

"КС визнав законним указ президента Зеленського про розпуск Ради", - заявив офіційний Telegram-канал "ЗеКоманди".

Речниця президента Юлія Мендель спочатку написала у Facebook: "Перемога! Указ президента Володимира Зеленського про розпуск Ради визнали конституційним".

Щоправда, пізніше вона свій пост видалила.

Цю ж інформацію з посиланням на свої джерела повідомили кілька українських інформагентств.

В прес-службі суду BBC News Україна підтвердили, що рішення ухвалили, але яке саме - не уточнили. Поки що офіційно його не оприлюднили.

21 травня президент розпустив парламент та призначив дочасні вибори на 21 липня. Мотивував він це тим, що у парламенті, на його думку, вже давно відсутня коаліція.

Відповідно до Конституції президент дійсно має право розпустити парламент, якщо протягом одного місяця з часу розпаду старої коаліції у Верховній Раді депутати не сформували нову.

Указ набув чинності 23 травня, а вже на наступний день депутати від "Народного фронту" подали до суду позов, під яким підписалися 62 парламентарі, з проханням визнати неконституційним указ президента.

Вони вважають, що президент не має права встановлювати наявність чи відсутність коаліції у парламенті, а лише видає указ за умови існування юридичного факту — відсутності коаліції депутатських фракцій протягом одного місяця.

11 червня КС почав розглядати це подання депутатів. Спочатку відбулося відкрите засідання, далі процес відбувався у закритому режимі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст