Главная Блог Новости Конфіскація грошей Лазаренка: США хочуть встигнути до виборів в Україні

Конфіскація грошей Лазаренка: США хочуть встигнути до виборів в Україні

24.12.2018
Просмотров : 1463

Екс-прем'єр України Павло Лазаренко затягує з переговори з мін'юстом США про те, скільки зі своїх арештованих грошей він готовий добровільно віддати. Американці стурбовані - через наближення виборів в Україні, пише dw.com

У своєму зверненні до суду Округу Колумбія, яке є у розпорядженні DW, міністерство юстиції США звинувачує Павла Лазаренка у затягуванні переговорів щодо мирової угоди. Йдеться про те, скільки грошей з близько 200 мільйонів доларів, арештованих на рахунках українського екс-прем'єра у Швейцарії та в офшорах, він добровільно віддасть, аби уникнути повної конфіскації. Гроші екс-прем'єра США обіцяють повернути Україні. Сполучені Штати попереджають: відлік часу йде на місяці. Мовляв, якщо всі юридичні процедури не будуть завершені до виборів президента в Україні, грошей Лазаренка ані США, ані Україна можуть взагалі не побачити.

Вже чотири місяці роздумів

У серпні, після 14 років судової тяганини навколо питання конфіскації грошей, імовірно незаконно виведених Лазаренком і його подільниками з України, екс-прем'єр погодився розпочати переговори з урядом США про розподіл коштів. Це сталося після того, як шанси українського втікача уникнути конфіскації за рахунок юридичних зачіпок різко впали - внаслідок низки судових ухвал. Водночас, Сполучені Штати більше не хочуть роками чекати на гроші Лазаренка і готові залишити йому частину коштів, аби отримати решту.

Суд дав сторонам два місяці, аби домовитися про розподіл коштів. Утім, Павло Лазаренко затягує перемовини. Як випливає із судових документів, які є в розпорядженні DW, міністерство юстиції США надало українському втікачеві проект угоди про розподіл коштів ще 13 вересня. Згідно із серпневою ухвалою суду округу Колумбія, у сторін був час до середини жовтня, аби домовитись.

Згадайте новину: Мостова: Лазаренко сказав: “Хочу бути два строки прем'єром, а потім – президентом. А почну ділитися, коли все стане моїм“. І запропонував мені мільйон доларів

Лазаренко тягне час?

Але Павло Лазаренко до середини листопада взагалі не відповідав на пропозиції американських правоохоронців щодо розподілу коштів. 18 грудня сплив черговий термін на переговори, а за лічені дні до того адвокати українця заявили, що навіть не провели консультації з третіми сторонами, аби обговорити пропозиції уряду США.

Тим часом американському мін'юсту, схоже, увірвався терпець. У своєму зверненні до суду міністерство прямо звинуватило Лазаренка у затягуванні часу. Правоохоронці побоюються, що український екс-прем'єр використовує переговори про добровільне повернення частини виведених з України коштів лише для того, аби саботувати судовий процес щодо конфіскації всіх його активів у Швейцарії та низці офшорних юрисдикцій. Американська сторона попереджає про небезпеку зриву процесу конфіскації з огляду на наближення президентських виборів в Україні.

Час до 31 березня

Мін'юст наполягає, аби всі юридичні процедури в Україні, необхідні для завершення судового процесу щодо конфіскації, в разі провалу перемовин з Лазаренком були здійснені до 31 березня - дати виборів президента. У судових документах згадується, зокрема, необхідність передачі з України свідчень сина Павла Лазаренка Олександра, а також низки експертних висновків. Відповідні процедури в рамках міжнародної правової допомоги призупинені, поки між Лазаренком і урядом США тривають переговори щодо розподілу коштів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст