Главная Блог Новости Коломойський vs Приватбанк: що варто знати про липневу "битву на Темзі"

Коломойський vs Приватбанк: що варто знати про липневу "битву на Темзі"

03.08.2018
Просмотров : 1517

Приватбанк звинувачує колишніх акціонерів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у незаконному привласненні 1,9 мільярда доларів. Що вирішили на останніх п'ятиденних слуханнях в Лондоні, і що це означає, пояснює Економічна правда.

На цьому тижні у Лондоні закінчилися проміжні слухання у справі Приватбанку, який позивається до своїх колишніх акціонерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова на 2 млрд дол. Приватбанк розкрив деталі свого позову: він описав схеми, які застосовувалися для виведення коштів.

Екс-акціонери хотіли зняти арешт зі своїх активів та оскаржити юрисдикцію позову. Що вирішив суд та що цікавого у позові Приватбанку — у матеріалі ЕП.

В інформаційному полі час від часу з'являються звістки про перемоги колишніх власників Приватбанку у судових баталіях у вітчизняних судах.

Правоохоронні органи, своєю чергою, кволо розслідують питання, пов'язані з Приватбанком. Це вкрай дивно, враховуючи, що держава витратила на націоналізацію колосальні кошти — близько 200 млрд грн.

Гірші справи у колишніх власників банку за кордоном. У 2017 році Високий суд Лондона видав указ про заморожування активів екс-власників на 2,5 млрд дол по всьому світу і заборонив витрачати понад 20 тис фунтів на тиждень.

Цього тижня на слуханнях адвокати Коломойського намагалися переконати суд зняти арешт з активів та оскаржити юрисдикцію розгляду справи. Остаточне рішення очікується в жовтні, проте у банку результатом, напевне, задоволені.

По-перше, ще до початку слухань відповідачі відмовилися від майже половини аргументів, які вони планували представити. По-друге співрозмовники ЕП у банку заявляють, що адвокати Коломойського не змогли надати суду аргументи для скасування рішення про заморожування активів. Те саме стосується і юрисдикції.

Найголовніше, що на цьому тижні з'явилася можливість ознайомитися з матеріалами справи, у яких детально розписані аргументи сторін і суть позову. Про що ж ідеться в матеріалах Лондонського суду?

Провідний адвокат Приватбанку Стефен Сміт пояснив, що з квітня 2013 року до серпня 2014 року Коломойський та Боголюбов організували шахрайську схему з надання позик 46 позичальникам, виплати за 54 удаваними угодами з поставки товарів та схеми перекредитування для приховування шахрайських дій.

Аргументація сторін налічує сотні сторінок тексту й описує фінансові операції та аргументи щодо їх фіктивності. Згідно з текстом, який є у розпорядженні ЕП, юристи Приватбанку намагаються переконати суд, що обставини розгляду схожі на обставини інших справ, які розглядалися в англійських судах в останні роки: справи АТ "БТА банк" та Мухтара Аблязова, АТ "Межпромбанк" та Сергія Пугачова.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст