Главная Блог Новости "Косит под психопатку..." - колишня суддя Овчаренко намагається уникнути вироку -10 років вʼязниці за хабар

"Косит под психопатку..." - колишня суддя Овчаренко намагається уникнути вироку -10 років вʼязниці за хабар

06.03.2023
Просмотров : 2782

Вищий антикорупційний суд визнав колишню суддю Кіровського райсуду Дніпра Наталію Овчаренко винною у пособництві в одержанні неправомірної вигоди і зловживанні впливом.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 1 березня.

У 2012 році суддя Овчаренко ухвалила вирок стосовно двох депутатів сільради, звинувачених у замаху на шахрайське заволодіння 262 тисячі доларів і підбуренні до хабара за виділення землі. Овчаренко засудила обох до умовного покарання. Апеляційний суд вирок скасував через надмірну мʼякість. Справу передали іншому судді Кіровського райсуду Олегу Ходасевичу. Після цього Овчаренко начебто активно цікавилась справою і, спілкуючись з обвинуваченим, пообіцяла йому повторно добитися умовного покарання. Але сказала, що суддя Ходасевич вимагає 30 тисяч доларів за те, що домовиться із прокурором про зміну обвинувачення і неоскарження вироку. Коли співрозмовник обурився вимаганням і попросив про особисту зустріч із Ходасевичем, то Овчаренко пригрозила йому довічним увʼязненням. Тому чоловік не мав іншого виходу, як звернутися до СБУ.

Згадайте новину: "Суддю" Наталію Овчаренко відправили у належне їй місце - вирок

У судових засіданнях досліджувалися записи розмов за період із серпня 2016-го до квітня 2017 року, в яких Овчаренко обговорює суму неправомірної вигоди, її поділ на частини і строки передачі, пояснює, за які дії і рішення даються гроші. Коли співрозмовник перепитує, чи не підведе їх суддя Ходасевич, Овчаренко відповідає: « Не, не. Я когда от с ним имела ж дела, ничего он не кидает. Если уже все оплачено, все сделано, не кидает он… Нет, он все сделает, не переживай. Я гарантом буду… Я с ним не перший раз… Не переживайте так. Там мои дивиденды».

В іншій розмові участь уже брали троє учасників Овчаренко, Ходасевич і обвинувачений. Так, Ходосевич повідомив, що уже поспілкувався із прокурорами і там готові змінити обвинувачення, але чекають, коли буде «консенсус», а інакше обвинуваченого і його спільника чекає реальне тюремне покарання.

Овчаренко отримувала гроші частинами. Причому 30 березня 2017-го Ходасевича було звільнено з посади судді, але Овчаренко переконала свідка, що це рішення помилкове, обіцяла домовитися із новим суддею і 19 квітня ще взяла 1000 доларів.

Під час останньої зустрічі Овчаренко каже відвідувачу: «Почитайте журнал. Я сейчас здесь выйду, Вы тогда сюда положите и на стол положите» і дає йому журнал «Спасите наши души» та виходить.

Під час обшуку гроші були виявлені у журналі «Спасите наши души» на робочому столі судді.

Протягом січня-квітня 2017 року Овчаренко отримала пʼятьма траншами загалом 16 тисяч доларів із обумовлених 30-ти. Кілька мічених купюр знайшли вдома у сина Овчаренко і матері Ходасевича.

Обвинувачення висунули Овчаренко, Ходасевичу, а також лікарці, яка начебто підробляла для Овчаренко листи непрацездатності. Ці документи Овчаренко, зокрема, використовувала, щоб зірвати у Вищій раді правосуддя розгляд питання про своє звільнення, а також уникнути участі в авторозподілі деяких судових справ. На записі розмови чутно, як Овчаренко каже медику: «Я там хорошо заплачу».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст