Главная Блог Новости "Каста недоторканних". На якому етапі наразі справи НАБУ проти топ-корупціонерів і що їм загрожує

"Каста недоторканних". На якому етапі наразі справи НАБУ проти топ-корупціонерів і що їм загрожує

03.08.2018
Просмотров : 1120

Станом на 30 червня 2018 року Національне антикорупційне бюро України передало до суду 143 обвинувальні акти проти 226 осіб. Частина кримінальних проваджень – резонансні справи стосовно низки українських топ-чиновників. Директор НАБУ Артем Ситник заявив у квітні, що його відомство "похитнуло касту недоторканних". Водночас більшість найгучніших кримінальних проваджень бюро поки навіть не передано до суду. "ГОРДОН" нагадує, хто з топ-чиновників фігурує в розслідуваннях НАБУ і на якому етапі є ці справи.

Згадайте новину: Вспомнить всех: на каком этапе находятся наиболее резонансные дела НАБУ

"Газова справа"

За даними слідства, у 2014–2015 роках підконтрольні позафракційному народному депутату Олександрові Онищенку (до жовтня 2016 року входив до групи "Воля народу") компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр" і "Хас", уклали договори про спільну діяльність із державним ПАТ "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю – наприклад, по 2,6 тис. грн за 1 тис. м³ за ринкової вартості 7 тис. грн – на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Його купувала низка підконтрольних нардепу компаній. Ці юрособи потім перепродавали газ суб'єктам реального сектору економіки, але вже за ціною 6,9 тис. грн. Різницю перераховували на рахунки фіктивних компаній і переводили в готівку. За інформацією НАБУ, за цією схемою продали понад 1 млрд м³ газу і вивели 1,6 млрд грн. Як наслідок "Укргазвидобування" недоотримало 740 млн грн, оскільки прибуток від реалізації мали ділити порівну. Компанії ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма "Хас" і ТОВ "Карпатнадраінвест" також не сплатили до бюджету 2,019 млрд грн рентної плати за користування надрами. У незаконному розстроченні платежів обвинувачують екс-главу Держфіскальної служби Романа Насірова.

Хто фігурує у справі. НАБУ встановило причетність до "газової схеми" 29 осіб. Організатором схеми слідство вважає Онищенка (позбавлений депутатської недоторканності), а співорганізаторами – Валерія Пісного і матір нардепа Інесу Кадирову. Восьмеро підозрюваних визнали свою провину і уклали угоди зі слідством. Обвинувальні акти проти ще 14 фігурантів, зокрема Пісного, передано до суду. Семеро підозрюваних, зокрема нардеп і його матір, перебувають у розшуку.

Згадайте новину: Адвокат Онищенко предложил САП сделку со следствием

26 липня НАБУ завершило досудове розслідування проти Онищенка і фіндиректора підконтрольних йому підприємств. Обвинувальний акт передадуть до суду після того, як адвокати підозрюваних ознайомляться з матеріалами справи. За інформацією Генеральної прокуратури України, Онищенко покинув Україну 2 липня 2016 року. Він говорив в інтерв'ю ТСН, яке вийшло 18 березня, що живе в Іспанії. За словами директора НАБУ Артема Ситника, іспанський суд дозволив екстрадицію політика в Україну, але рішення поки не набуло чинності, оскільки було оскаржене. Сам нардеп неодноразово заявляв, що Іспанія не готує його екстрадиції в Україну.

Що загрожує Онищенку. Директор НАБУ заявляв, що статті, які інкримінують нардепу, передбачають покарання від семи до 12 років ув'язнення.

Справа Насірова

Слідство вважає, що з травня 2015-го до березня 2016 року тодішній глава Держфіскальної служби Роман Насіров ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення для підконтрольних Онищенку ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма "Хас" і ТОВ "Карпатнадраінвест" платежів із рентної плати за користування надрами на суму 2,019 млрд грн. Гроші до бюджету так і не надійшли. У НАБУ заявили, що законних підстав для рішень про розстрочення не було, їх ухвалював глава ДФС "заднім числом" і без узгодження з Міністерством фінансів.

У ніч на 7 березня 2017 року Солом'янський райсуд заарештував Насірова з правом виходу під заставу в розмірі 100 млн грн. 16 березня він вийшов на свободу після того, як дружина внесла необхідну суму.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст