Главная Блог Новости Камінний хрест на демографії. Скільки людей втратить Україна та як зупинити міграцію?

Камінний хрест на демографії. Скільки людей втратить Україна та як зупинити міграцію?

28.06.2022
Просмотров : 2052

З початком повномасштабної війни з Росією мільйони громадян виїхали за кордон. Деяким українцям вже нема куди повертатися.

Країни, які приймають біженців, намагаються заохотити найбільш працездатних українців залишитися жити та працювати в еміграції.

Фактично Україна має, з одного боку, воювати з агресором, а з іншого – конкурувати з ЄС за своїх співвітчизників та створювати їм привабливі умови для життя.

Як влада та бізнес боротимуться за українців та чи вдасться уникнути демографічної катастрофи?

На межі катастрофи

За даними ООН, з 24 лютого з України виїхали понад 7,5 млн людей, переважно жінок з дітьми. Ще в квітні опитування Центру Разумкова показало, що 79% з них мають намір повернутися в Україну. Однак ці результати надто оптимістичні.

У березні українці перебували на хвилі патріотизму і вірили в швидке закінчення війни. Зараз усі усвідомили, що війна затягнеться, тому жінки починають облаштовуватися за кордоном. Це може призвести до ланцюгової реакції.

"Питання в тому, де відбуватиметься з’єднання родин після війни: в Україні чи в ЄС. Якщо жінки адаптуються до життя за кордоном, запишуть дітей до садочків, знайдуть роботу та винайматимуть житло, то з великою ймовірністю чоловіки поїдуть до них", – вважає директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова.

Чим довше йтимуть бойові дії, тим більше українців осідатиме в сусідніх країнах.

За словами Лібанової, якщо війна триватиме до кінця літа, то Україна втратить 500-600 тис людей. Якщо ж конфлікт розтягнеться на рік, то безповоротні втрати вимірюватимуться мільйонами.

Хвиля вимушеної міграції застала Україну в період поєднання трьох довгострокових демографічних проблем: відпливу населення, зменшення народжуваності та зростання середнього віку.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст