Главная Блог Новости Какие изменения в УПК породили дискуссии юристов и активистов

Какие изменения в УПК породили дискуссии юристов и активистов

22.10.2017
Просмотров : 1664

Изменения в Уголовном процессуальном кодексе, особенно по части досудебного расследования, стали предметом дискуссий среди стражей порядка, юристов, активистов. Так о чем же идет речь?

Часові межі

У проекті №6232 передбачено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. І становить: 2 місяці — щодо кримінального проступку; 3 — щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 6 — щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

При цьому досудове розслідування слід закінчити:

• за місяць з дня повідомлення про підозру у вчиненні проступку;

• упродовж двох місяців з дня повідомлення про підозру в скоєнні злочину.

Строк провадження, на який зупинено провадження, а також час на ознайомлення з матеріалами справи не враховуються. Днем початку досудового розслідування в провадженні, що виділене в окреме, буде день, коли розпочато розслідування, з якого виділено окремі матеріали, а в провадженні, в якому об’єднані матеріали кількох розслідувань — день початку першого провадження.

Крім того, передбачено оскарження повідомлення про підозру до слідчого судді. А його ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Відповідно, новою підставою для закриття кримінального провадження буде закінчення строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру (тобто через 2 місяці щодо злочину), крім випадку повідомлення особі про підозру в скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи. Слідчий, прокурор зобов’язані закрити провадження й у разі, коли строк досудового розслідування закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Якщо до повідомлення про підозру досудове розслідування неможливо закінчити за 3 місяці (стосується злочинів невеликої або середньої тяжкості) чи 6 місяців (у разі тяжкого або особливо тяжкого злочину), слідчий суддя може продовжити його в межах 6 та 12 місяців відповідно.

Що ж до розслідування після повідомлення про підозру, коли його не вдається закінчити за 3 місяці, то строк може бути подовжений до 6 місяців слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із керівником регіональної прокуратури. Або до 12 місяців — слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками. Нині ж у всіх випадках строк досудового розслідування подовжує прокурор.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст