Главная Блог Новости Історична справа для поліції. Як Верховний суд повернув шістьох патрульних на лаву підсудних

Історична справа для поліції. Як Верховний суд повернув шістьох патрульних на лаву підсудних

10.10.2022
Просмотров : 2574

Минулого тижня Верховний суд скасував рішення, яким за відсутністю доказів було кримінальну закрито справу щодо шести співрбітників патрульної поліції, звинувачених у перевищенні повноважень, що призвело до смерті юнака. Від Верховного суду чекали «історичного рішення», яке поставить крапку в цій складній справі, визнавши невинуватість поліції, або ж відновить процес і дасть потерпілим можливість боротися далі. Зрештою, суд скерував справу на повторне слухання в апеляційну інстанцію.

9 лютого 2018 року після опівночі два екіпажі патрульної поліції в кількості дев’яти працівників приїхали в у центральну частину Львова до ТЦ «Магнус». У формі та зі зброєю поліцейські зайшли всередину закладу «Національна лотерея» без будь-якої причини, адже попередньо ніяких скарг не поступало. Як потім будуть пояснювати деякі з них, кому пощастило залишитися у статусі свідків, вони хотіли поспілкуватися із персоналом лотереї, з’ясувати, чи не роблять відвідувачі чогось незаконного. Всередині патрульні розійшлися по сторонам, перевіряючи нечисельних клієнтів закладу.

Поліцейський Леськів підійшов до 22-річного Володимира Клима, який сидів за лотерейним терміналом, і запропонував викласти на стіл речі з кишень. Потім Леськів став промацувати одяг хлопця з внутрішньої сторони, фактично розпочав особистий обшук, не маючи на те підстав і повноважень. Раптом Леські помітив, що Клим укинув собі до рота невідомий предмет, який до цього лежав у лівій внутрішній кишені куртки. У відповідь Леськів разом із Андрушківим, Гетьманом, Демчиною, Дорошем, Устьяновським застосували до хлопця фізичну силу.

Леськів схопив Клима за капюшон та ліву руку, Андрушків допомагав утримувати хлопця, а Демчина з метою подолання нібито опору потерпілого вдарив його в грудну клітку, від чого той почав падати. А Гетьман і Дорош викручували Климу руки, після чого повалили на землю. Леськів, Гетьман і Дорош утримували Клима в лежачому положенні, не даючи самостійно вийняти сторонній предмет із рота. Більше того, поліцейські наділи потерпілому стяжки на руки. Під час «спілкування» з поліцією предмет із рота хлопця перемістився у дихальні шляхи, викликавши механічну асфіксію, тобто удушення.

У вироку згадується про вилучений із трупа прозорий поліетиленовий пакет у зім’ятому стані, який щільно перекривав просвіт дихальних шляхів в ділянці входу в гортань. Але на стадії досудового слідства експертиза показала, що всередині був канабіс. У списку особистих речей загиблого було ще два згортки — з білим порошком і рослинною речовиною зеленого кольору (імовірно, також канабіс). Виносячи вирок, суд розпорядився наркотичні речовини, які були в списку речових доказів, знищити.

У крові загиблого не виявили слідів алкоголю чи наркотичних речовин. Батьки заперечували, що їх син вживав щось подібне і говорили, що скоріше це поліцейські намагалися щось йому підкинути, щоб потім вимагати гроші.

Усі події всередині грального закладу фіксувалися на камеру відеоспостереження. Також у суді виступали очевидці з числа персоналу закладу. Охоронець лотереї бачив, як поліцейські начебто пробували самі дістати щось із горла, розтискали щелепи, стискали кадик, але потерпілий нічого не виплюнув.

Зрозумівши, що затриманому погано і він, імовірно, блюватиме, його вивели на вулицю і залишили зв’язаним на тротуарі, де він пролежав близько 10 хвилин, протягом яких правоохоронці нічого не робили. Потім патрульні намагалися напоїти хлопця лежачи і робити йому закритий масаж серця. До приїзду швидкої юнак помер.

Те, що патрульні діяли непрофесіонально, визнали навіть у самій поліції в рамках службового розслідування, результати якого потім стали одним із доказів. У висновку розслідування зазначається, що патрульні незаконно перевіряли відвідувачів, зокрема, Леськів незаконно обшукував Клима. А коли той кинув собі до рота сторонній предмет, не пересвідчившись у походженні цього предмета та можливій загрозі громадському порядку, працівники поліції почали незаконно застосовувати фізичну силу.

У статті 45 закону «Про поліцію» зазначається що кайданки та інші подібні засоби застосовуються до особи, яка підозрюється у скоєнні злочину та чинить опір поліцейському або намагається втекти; під час затримання особи, якщо своїми небезпечними діями вона може завдати шкоду собі і оточуючим та ін.

Із записів нагрудних камер поліцейських видно, що Клим лежав на підлозі у знерухомленому та безпорадному стані, не чинив опору і об’єктивно не міг зашкодити чи бути небезпечним для дев’яти озброєних поліцейських, які наділи на руки потерпілого пластикові стяжки, різко підняли хлопця на ноги, а потім знову повалили на підлогу. При цьому один із патрульних ще вдарив затриманого кулаком у спину, так що той кричав від болю, хрипів, плакав, намагався щось сказати. Коли потерпілий вирвав руки із стяжок, патрульний надів їх повторно, хоча хлопець не чинив опору, не поводився небезпечно і просив про допомогу кричав: «Мені погано».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст