Главная Блог Аналитические статьи Интервью Ірина Суслова: Перед тим як завести тварину небезпечної породи, людина має отримати психіатричну довідку

Ірина Суслова: Перед тим як завести тварину небезпечної породи, людина має отримати психіатричну довідку

07.11.2017
Автор:
Просмотров : 2149

Співавторка резонансного законопроекту про реєстрацію домашніх тварин руйнує міфи, якими почав обростати цей документ

Наприкінці жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроект про обов’язкову реєстрацію домашніх тварин. Документ ще навіть не розглянувпрофільний комітет парламенту, але він уже спровокував широке обговорення, а інколи і обурення. Проект закону почав обростати міфами. Один із найпоширеніших - реєструвати і стерилізувати домашніх улюбленців будуть зобов’язані всі власники тварин.

Критики одразу почали кепкувати, що депутатам немає більше чим зайнятися у парламенті, окрім кішечок та собачок. Волонтери, зоозахисники та свідомі власники тварин, навпаки, виявили готовність удосконалити текст законопроекту. Один із його співавторів Андрій Немировський навіть запропонував усім охочим обговорити це питання та вносити пропозиції через інтернет. А інша співавторка Ірина Суслова в прес-центрі «Главкома» переконувала, що законопроект нарешті подолає проблему безпритульних тварин, а обов’язкова реєстрація допоможе власникам собак та кішок швидко знайти чотирилапих, якщо вони загубляться.

Чому депутати вирішили зайнятися проблемою тварин?

Чим питання, яке стосується проблеми з безпритульними тваринами, відрізняється від інших питань, які необхідно врегулювати? Ні для кого не секрет, що безпритульні тварини – це одна з найнагальніших проблем українських міст. Їх не стерилізують, вони часто забруднюють дитячі майданчики, тварини хворіють на сказ, кидаються на дітей. Саме тому ми з колегами виступили за законопроект про реєстрацію тварин.

У разі його ухвалення усі тваринки отримають чіпи. Чіп – це додаткова можливість для власника знайти свого улюбленця в разі його втрати. Адже людина, яка побачить тварину без господаря, але з нашийником та жетоном, матиме змогу зв’язатися з відповідними органами. Ті, в свою чергу, матимуть доступ до бази реєстрації і швидко повернуть домашнього улюбленця власникові. Також важливо зруйнувати міф, який намагаються нав’язати людям: мова про те, що одразу після ухвалення законопроекту, до квартир буде приходити поліція і з’ясовувати, чи є у ній тварина. Я хочу акцентувати увагу на тому, що необхідно буде реєструвати лише тих тварин, яких взяли після ухвалення закону. Люди будуть змушені реєструвати тварин упродовж п’яти днів з моменту їх придбання. Реєстрація домашніх улюбленців, які наразі проживають у квартирах, не обов’язкова, а лише за бажанням власника. Це ж стосується стерилізації та чіпування.

Ми матимемо повну базу реєстрації безпритульних та домашніх тварин. Після створення такого реєстру ми зможемо контролювати процес проведення стерилізації, в тому числі й серед безпритульних тварин.

Вспомните новость: Плата за меньших братьев: все главные нюансы скандального законопроекта о животных

Сьогодні у містах створені комунальні підприємства, які повинні опікуватися такими тваринами. Вони неефективні?

На функціонування цих підприємств-притулків виділяються гроші з місцевих бюджетів. Цікаво, що ці притулки зобов’язані здійснювати відлов та стерилізацію тварин. Але, за нашими спостереженнями, дуже часто насправді операція не відбувається. На тварині залишають позначку стерилізації, а вона згодом знову народжує. Тут є корупційна складова, яка допомагає певним чиновникам та директорам таких притулків просто заробляти на цьому гроші. Це перший аспект, який має бути врегулювано після прийняття закону.

Читайте статью: 7 вопросов, на которые наука не может найти ответ

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст