Главная Блог Новости Валютний контроль в Україні як бар'єр для розвитку інвестування

Валютний контроль в Україні як бар'єр для розвитку інвестування

14.03.2017
Автор:
Просмотров : 1958

По заквершенні кожного фінансового року українські аналітики починають активно обговорювати, наскільки країна покращила свої позиції у міжнародному рейтингу Doing Business. В опублікованому дослідженні за 2017-й рік Україна дійсно піднялася на цілі 3 пункти – з 83-го на 80-е місце. Група Світового Банку враховувала такі фактори, як проведення реформ в державі, ВВП країни і загальну політичну ситуацію.

Проте, як показує практика ведення бізнесу, реального інвестора в Україну найчастіше більше цікавить проблематика валютного контролю і валютного регулювання, захист прав власності і прозорість судової системи, ніж збройний конфлікт, на який так часто посилається наша влада.

Похвалитися інвестиційною привабливістю свого валютного законодавства Україна, на жаль, не може. На думку Американської торговельної палати і Європейської бізнес-асоціації, для того, щоб поліпшити інвестиційний клімат в Україні, необхідно провести фундаментальні реформи – в першу чергу в частині адміністрування податків і валютного контролю, що приведе до репозиціонування іміджу України в очах великих світових інвесторів.

Хто він – сьогоднішній інвестор в Україну?

Незважаючи на застаріле за всіма світовими стандартами валютне законодавство, в останні кілька років деякі великі інвестори все ж наважилися вкласти кошти в економіку нашої держави.

Наприклад, інвестиційним фондом Джорджа Сороса було здійснено найбільшу інвестицію з часів революційних подій 2013-2014 рр. – фонд придбав частину IT-компанії Ciklum.

Всесвітньо відома корпорація «Макдональдз» в 2016 році збільшила розмір своїх інвестицій у розвиток української мережі ресторанів на 23%.

У 2017 році прогнозується приплив іноземних інвестицій в сектор нерухомості, адже при правильному виборі об’єктів інвестування, інвестори можуть заробляти в 2-3 рази більше, ніж, наприклад, в країнах Західної Європи.

Список успішних інвестиційних проектів в Україні не є вичерпним, але простежується цікава тенденція: інвесторами в економіку України найчастіше є або великі фонди і корпорації, які представлені на внутрішньому ринку інвестори, які зуміли підлаштуватися під існуючу систему державного регулювання.

Яскравим прикладом непривабливості України як об’єктаа інвестування є неготовність таких гігантів як IKEA або Starbucks заходити на наш ринок. Представники компаній аргументують свою позицію необхідністю дерегуляції та зняття валютних обмежень.

Вспомните новость: А всё таки будущее у страны есть: Украинский стартап TripMyDream получил главный приз 500 тыс. $ в качестве инвестиции

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст