Главная Блог Новости Хочеш достойну пенсію? Накопичуй її сам - на власний страх і ризик

Хочеш достойну пенсію? Накопичуй її сам - на власний страх і ризик

08.03.2018
Просмотров : 1239

Українців заставлять повірити у достойне життя на пенсії – країна нарешті робить крок у напрямку другого рівня пенсійної системи

Віднедавна, у всіх працюючих українців, учасників клубу “кому до 35”, з’явилась надія на гідне пенсійне життя. На минулому тижні Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення одностайно підтримав законопроект №6677 «Про запровадження обов‘язкової накопичувальної пенсійної системи (2-й рівень)», який планувалось запускати спочатку з 2006 року. Потім з 2009-го, 2011-го, 2017-го... Тепер з 2019-го. Сподіваємось цього разу зорі зійдуться у сприятливому знаку, оскільки українцям пропонується йти “пенсійним” шляхом з урахуванням кращого європейського досвіду.

Згадайте новину: Пенсія в Україні: народжені у 1980-90-х її не отримають (ІНФОГРАФІКА)

Крок у щасливе пенсійне майбутнє

Солідарну пенсійну систему, яка поки що залишиться основним джерелом пенсійних виплат, передбачається доповнити другим рівнем – накопичувальним. Авторам законопроекту нарешті стало рішучості, попри загальний скепсис та величезну недовіру, запропонувати громадянам схему самостійного пенсійного накопичення. В середовищі прогресивних економістів рішення було сприйнято на “ура” – бо всі вже давно зачекалися цього історичного моменту.

Розробникам вистачило глузду відмовитися від ідеї монополізації майбутніх накопичень громадян під “крилом” державного розпорядника – Пенсійного фонду. Це, як мінімум, унеможливлює ризик використання в майбутньому зібраних державою коштів “не за цільовим призначенням”. Як це, наприклад, сталося в Росії, яка заморозила до 2020 року (а, по суті, експропріювала на фінансування власних геополітичних авантюр) пенсійні накопичення росіян, котрі з 2003 року відкладали собі на достойну старість.

Отже, як виглядатиме другий – обов’язковий накопичувальний рівень пенсійної системи в Україні.

1. Хто накопичуватиме

Кожному працівникові, якому на рік запровадження другого рівня – з 1 січня 2019 року, ще не виповниться 35 років, у системі персоніфікованого обліку в Пенсійному фонді України (система діє з 2000 року), в обов’язковому порядку буде відкрито індивідуальний пенсійний рахунок (ІПР) для обліку його пенсійних накопичень, що складатимуться зі сплачених пенсійних внесків (як внесених роботодавцем, так і працівником), а також доходу від подальшого інвестування цих коштів. Ті, кому на момент запровадження системи складає від 35 до 55 років, матимуть право добровільно брати участь в накопичувальній системі.

Вспомните новость: Какие пенсии получают украинцы и как будут расти выплаты в этом году

2. Джерела накопичення

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст