Главная Блог Новости Хімічна схема Фірташа, або Чому українські фермери платять більше

Хімічна схема Фірташа, або Чому українські фермери платять більше

20.07.2017
Просмотров : 1607

Жертви сучасної України

Днями Антимонопольний комітет України оголосив попередні висновки розслідування на ринку азотних добрив, підтвердивши факт зловживання монопольним становищем на ринку мінеральних добрив в 2014-2015 році з боку підприємств групи «Остхем» Дмитра Фірташа.

Зокрема, в АМКУ заявили, що монополіст умисне занижував рентабельність заводів, закуповуючи газ у своїх же компаній-постачальників за завищеною ціною, щоб мати можливість штучно завищувати ціни на готову продукцію - азотні добрива.

При цьому, АМКУ попутно розкрив ще й схему з ухилення монополістом від сплати податків: купуючи газ для виробництва добрив у власних кіпрських компаній - Ostchem Holding Limited і «РГК Трейдинг» - Фірташ банально виводив прибуток в офшор, штучно роблячи свої українські заводи збитковими. Подібна схема дуже популярна, тому що дозволяє ухилятися від сплати податку на прибуток.

Іншими словами, попередні висновки розслідування АМКУ показали, що Україна і українські аграрії стали жертвою чергової схеми пана Фірташа, яких за історію сучасної України було чимало.

Вспомните новость: Суд Австрии разрешил экстрадицию Фирташа в США, но адвокаты обжалуют в ЕСПЧ этот вердикт

Схема № 1. Газова

У 2000-х російський «Газпром» раптом вирішує продавати газ не напряму українській держкомпанії «Нафтогаз», а через посередників - зокрема, через Фірташа. Так, 2002 року зареєстрована в Угорщині компанія Eural Trans Gas транспортувала газ із Туркменістану в Україну через територію Росії. Хто саме володів компанією було не зрозуміло, але її представником був Фірташ.

Втім, вже за кілька років Eural Trans Gas довелося ліквідувати після гучного скандалу, роздутого ФБР. Фігурантами справи були Фірташ та кримінальний авторитет Семен Могилевич, дружбу й тісні зв'язки з яким Фірташ неодноразово заперечував.

На зміну їй в липні 2004 року приходить нова компанія - «РосУкрЕнерго» (РУЕ) - яка стала посередником між Росією і Україною в операціях з продажу газу. Згідно з інформацією Reuters, на початкових етапах власники РУЕ залишалися невідомі, але згодом з'ясувалося, що майже всією компанією володіють Фірташ і «Газпром».

РУЕ займалася тим, що дешево купувала газ і продавала його за вищою ціною в Україну та країни Євросоюзу. Така угода гарантувала компанії прибуток і дуже неоднозначно сприймалася в Україні, де в РУЕ бачили непотрібного посередника.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст