Главная Блог Новости Груповий позов стане «зброєю масового захисту» осіб і підмогою для суддів

Груповий позов стане «зброєю масового захисту» осіб і підмогою для суддів

20.06.2019
Просмотров : 3114

За кордоном інститут групових позовів діє давно і доволі ефективно. Наскільки затребуваним є таке нововведення для нашої країни? Чи не стануть групові позови інструментом для недобросовісної конкуренції, пояснює zib.com.ua

Постраждалі з однакових підстав

Сьогодні трапляються непоодинокі випадки, коли порушуються права, однотипні за своєю природою. При цьому коло фізичних осіб, права яких порушено, є досить значним, але особи звертаються до суду кожен зі своїм позовом. У таких справах спір стосується однакових підстав, висуваються однакові за своєю природою вимоги, тому їх цілком доречно об’єднати в категорію «групові позови».

Так, у Верховній Раді зареєстрований проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо групових позовів про захист прав споживачів, права на безпечне для життя та здоров’я навколишнє природне середовище» (№10292), яким запропоновано запровадити у цивільному процесі інститут групового позову для споживачів.

Документ передбачає внесення змін до Цивільного процесуального кодексу, а також до законів «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про захист прав споживачів», «Про судовий збір», «Про громадські об’єднання» та «Про виконавче провадження».

Так, пропонується запровадити процесуально-правові механізми розгляду групових позовів у рамках цивільного судочинства України. Це мотивовано тим, що навіть після істотного оновлення ЦПК у 2017 році залишається невирішеним питання щодо встановлення особливого порядку розгляду справ, які стосуються захисту прав і законних інтересів численних груп осіб, а не лише окремих осіб.

Отже, можна стверджувати, що чинний ЦПК не відповідає сучасним реаліям і не містить норм щодо розгляду позовів у разі заподіяння моральної та матеріальної шкоди групам громадян у випадку масового порушення прав споживачів недобросовісним виробником товарів чи надавачем послуг.

Як зазначено в пояснювальній записці, інститут групового (колективного, масового, представницького тощо) позову містить значний соціально-політичний потенціал. Він дає змогу громадськості через застосування інструментів судового позову контролювати екологічно небезпечні підприємства, а також якість товарів і послуг.

Автори проекту ставили за мету визначити основні засади судового розгляду групових позовів за правилами ЦПК як ефективного інструменту захисту прав груп осіб, які постраждали від одного правопорушення, вчиненого одним чи кількома суб’єктами.

Згадайте новину: Рада суддів України затвердила для судів орієнтовний Порадник дій у випадку виникнення кризової ситуації в суді

В інтересах громадськості та… суддів

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст