Главная Блог Новости Гроші вперед: що монетизація субсидій означатиме для українців

Гроші вперед: що монетизація субсидій означатиме для українців

25.11.2018
Просмотров : 1208

З 2019 року уряд України планує виплачувати субсидії на комунальні послуги безпосередньо на рахунки споживачів. Це стимулюватиме їх заощаджувати, але створює підґрунтя для махінацій, попереджають експерти, пише dw.com

З наступного року в Україні планується надавати споживачам субсидії та пільги у вигляді грошей на їхні рахунки. Розпочати монетизацію державної допомоги з першого січня нещодавно обіцяв український прем'єр-міністр Володимир Гройсман, а вже на початку цього тижня міністерство соціальної політики фіналізувало проект відповідної постанови. Внести її на розгляд уряду у відомстві планують вже найближчим часом.

За задумом міністерства, вся сума урядової допомоги надходитиме на банківський рахунок субсидіанта в державному банку. Щоправда, такий рахунок матиме спеціальний режим використання: планується, що гроші з нього, в першу чергу, будуть використовуватися для оплати комунальних послуг. Сам процес обіцяють максимально автоматизувати. "Щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг і українцям не довелося бігти в банк відкривати рахунки чи доносити додаткові документи", - запевняють у міністерстві.

Брак деталей

Згідно з повідомленням міністерства, з січня гроші почнуть надходити на рахунки лише тим, хто вперше звертається за допомогою. З травня перевести на монетизовані субсидії мають приблизно три мільйони домогосподарств, які вже давно користуються субсидіями чи пільгами. Крайній термін, до якого на нову модель допомоги мають перевести всіх отримувачів, - це жовтень 2019 року.

Раніше Гройсман заявляв, що субсидіями в 2017 році користувались 6,5 мільйона з 14 мільйонів домогосподарств. З огляду на такі цифри експерт коаліції "Енергетичні реформи" Андрій Перевертаєв зауважив, що, враховуючи значну кількість субсидіантів, встигнути в запропоновані уряду терміни може бути непросто. "Для порівняння, в середньому у ЄС отримувачами подібної допомоги є близько 5-7 відсотків від загальної кількості споживачів", - додає експерт.

Аналогічні побоювання має й голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус. За його словами, цього року кількість отримувачів субсидій може досягнути 50 відсотків від усіх домогосподарств, а закладена на них у бюджеті сума сягає 50 мільярдів гривень, тому адмініструвати таку велику кількість субсидіантів та "живих" грошей буде надзвичайно складно. "Все це звучить надзвичайно добре і правильно. Але хочеться, аби воно так само добре й правильно працювало", - ділиться своїм скепсисом Герус.

Зняти більшість сумнівів могла б більш докладна інформація щодо подальших дій уряду. Але, за словами Перевертаєва, з оприлюднених даних досі не зрозуміло, як монетизація відбуватиметься технічно. "Умовно кажучи, як це буде відбуватися для звичайного пенсіонера? Йому доведеться самому відкривати рахунок, це відбудеться автоматично? Усе це досі невідомо", - зазначає Перевертаєв.

Згадайте новину: "Гроші на руки": В Україні стартує повна монетизація субсидій

Боротьба за заощадливість

У міністерстві соціальної політики кажуть, що в разі, якщо родина заощаджувала ресурси, то за підсумком опалювального сезону залишок коштів на рахунку можна буде використати на власний розсуд.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст