Главная Блог Новости Грищук та Петришин за квотою Президента України поки що не стануть суддями КСУ, бо є Тупицький та Касмінін – окрема постанова КСУ від 30 листопада 2021р.

Грищук та Петришин за квотою Президента України поки що не стануть суддями КСУ, бо є Тупицький та Касмінін – окрема постанова КСУ від 30 листопада 2021р.

03.12.2021
Автор:
Просмотров : 3285

Офіс президента 26 листопада оприлюднив укази Зеленського про призначення Оксани Грищук та Олександра Петришина суддями Конституційного суду.

Наразі суддями Конституційного суду за квотою президента є Олександр Тупицький та Олександр Касмінін. Управління державної охорони вже тривалий час не пропускає голову КСУ Тупицького до будівлі Конституційного суду після того, як президент України Володимир Зеленський видав проти нього низку указів.

Згадайте новину: Пан Тупицький до Конституційного Суду точно не повернеться, – представник президента Веніславський

Окрім цього за квотою Президента України також призначені в різний час Сергій Головатий, Віктор Колесник, Василь Лемак, Володимир Мойсик, тобто усі 6 суддів.

Конституційний Суд України 30 листопада під час засідання ухвалив Постанову з питання складення присяги суддями Конституційного Суду України, призначеними указами Президента України від 26 листопада № 596/202, № 597/2021.

Відповідно до статті 148 Конституції України до складу Конституційного Суду України входять вісімнадцять суддів Конституційного Суду України (частина перша); Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду України (частина друга); суддя Конституційного Суду України призначається на дев’ять років без права бути призначеним повторно (частина шоста); суддя Конституційного Суду України набуває повноважень з дня складення ним присяги на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України (частина сьома).

За період 2013–2018 років Президент України призначив на посаду шістьох суддів Конституційного Суду України, повноваження яких не припинено та яких не звільнено з посади на підставах, визначених статтею 1491 Конституції України.

Президент України указами від 26 листопада 2021 року № 596/2021, № 597/2021 призначив на посаду двох суддів Конституційного Суду України.

Згадайте новину: Прикро але звичайно законно - ВС скасував указ Зеленського про звільнення судді КСУ Тупицького

Конституційний Суд України як під час здійснення конституційного судочинства, так і при розв’язанні організаційних питань своєї внутрішньої діяльності керується принципом верховенства права (частина перша статті 8 Конституції України), з якого, зокрема, випливає те, що Конституція України має найвищу юридичну силу (перше речення частини другої статті 8 Конституції України), державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову (частина перша статті 6 Конституції України), а діяльність Конституційного Суду України ґрунтується, зокрема, на принципові його незалежності (частина друга статті 147 Конституції України).

Конституцією України підтверджено європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст