Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова ВС Всеволод Князєв: Після війни українська правова система має змінитися

Голова ВС Всеволод Князєв: Після війни українська правова система має змінитися

05.04.2022
Просмотров : 3900

«Ми працюємо, незважаючи на атаки. За перший місяць російської агресії українські суди ухвалили 195 тис. судових рішень», – каже Всеволод Князєв, Голова Верховного Суду.

Російська армія націлена на Вас? Ви ж очолюєте незалежну демократичну інституцію, а таких людей Кремль не любить.

Безумовно, я та інші судді Верховного Суду є мішенню Росії. І це буквально. Кілька днів тому наша судова охорона затримала диверсанта, який мав із собою спеціальні навігаційні пристрої для керування бомбардуванням будівлі Верховного Суду.

Чи досі працює Верховний Суд у Києві?

Згідно з нормативними актами наші приміщення розташовані в Києві. Закон не змінився, тому ми й досі працюємо в столиці. На початку війни я наказав, щоб частину роботи тимчасово виконували дистанційно. Деякі судді залишилися в столиці, інші – ні. Зараз військова ситуація в місті та на околицях дещо спокійніша, тож із 1 квітня повернемося до нормальної роботи, проведення засідань у приміщенні Верховного Суду. Звісно, ​​проблеми зі сполученням лишаються, важко добиратися на роботу в Київ. Багато доріг розбито, потяги не ходять. Хоча місто й досі під обстрілами, суд має працювати. Тому було створено проєкт законодавчого регулювання дистанційної роботи, який має розглядатися найближчим часом. Із цієї нагоди я хотів би подякувати своїм колегам-суддям із Польщі, адже ми використали досвід дистанційної роботи суду під час пандемії Covid-19.

Інтерв'ю: Як працює судова система України в умовах війни

А як щодо діяльності інших судів?

Це залежить від того, про яку територію іде мова. Там, де тривають інтенсивні бойові дії та діє російська окупація, як-от у Маріуполі, Херсонській і Луганській областях, а також у деяких містах Чернігівської та Харківської областей, – суди не працюють. Деяким суддям вдалося виїхати. На жаль, із тими, хто залишився, ми не маємо контакту. Наприклад, я знаю про чотирьох суддів у Маріуполі, але нам не відомо, чи вони живі.

Чи були підтверджені випадки загибелі суддів у результаті бойових дій?

Одна з наших колег намагалася евакуюватися із Чернігова й загинула у своєму автомобілі. Російська армія обстріляла його. Очевидно, росіяни знали, що в цій машині була суддя, але підтвердження такої інформації у мене немає. Утім, це цілком імовірно, враховуючи Ваше попереднє запитання, – ми все-таки представники демократичних інституцій.

Як працюють інші суди?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст