Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова ВС Всеволод Князєв: "На захоплених територіях судді переховуються, бо їм погрожують розправою"

Голова ВС Всеволод Князєв: "На захоплених територіях судді переховуються, бо їм погрожують розправою"

18.03.2022
Просмотров : 3244

Як в умовах воєнного стану працюють суди? Що буде з подальшим розглядом справ, якщо приміщення суду, в якому вони слухалися, зруйновано? Як бути учасникам процесу, які були вимушені переїхати в інші регіони чи за кордон? Чому судді вимушені нині переховуватися, аби зберегти вірність присязі? На ці та інші запитання в інтерв’ю "Цензор.НЕТ" відповів голова Верховного Суду Всеволод Князєв

"ДЕЯКІ СУДИ НА ЗАХОПЛЕНИХ ТЕРИТОРІЯХ ПРОДОВЖУЮТЬ ПРАЦЮВАТИ, СУДДІ УХВАЛЮЮТЬ РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ, РИЗИКУЮЧИ ЖИТТЯМ І СВОЇМИ СІМ'ЯМИ"

– 15 березня відбулася конференція європейських рад правосуддя, у якій ви також брали участь. Чи говорили про Україну? Як ваші колеги ставляться до того, що зараз відбувається?

– У конференції брали участь понад 80 учасників від різних країн. Здебільшого це голови верховних судів, які очолюють такі ради в європейських країнах. Вони всі одностайно підтримують нас. Вони як судді не можуть брати участі в політичних процесах, але неофіційно спілкуються з політиками щодо прискорення євроінтеграції, закриття неба, вступу до НАТО.

Особливо нам допомагають країни Балтії, Польща, Словаччина. Вони близько, тому дуже хвилюються, щоб ця агресія не перекинулась і на них. Також разом із нами вони опікуються питаннями виключення рф з усіх міжнародних судових органів. Уже є певні досягнення. Наприклад, усі члени Конференції голів верховних судів Центральної та Східної Європи одностайно висловилися за те, щоб виключити з неї рф. Надалі росія не братиме участі в роботі Конференції.

Знаю, що й Конференція європейських конституційних судів також вирішила виключити рф. Це невеликий вклад, проте він теж певною мірою змінить свідомість громадськості й тих освічених людей у росії, які ще не втратили совість і можуть формувати громадську думку та впливати на політичне керівництво.

Так само наш Верховний Суд звернувся з листом до всіх європейських судових і міжнародних юридичних організацій щодо виключення росії з їх складу. І поступово цей процес рухається.

Ми також підтримуємо виключення росії з Ради Європи. Зі свого боку теж за можливості будемо долучатися до цього процесу.

– Що дасть на практиці виключення росії з міжнародних юридичних організацій, які стосуються судочинства?

– Вони не голосуватимуть у цих організаціях, не ухвалюватимуть рішень, не затверджуватимуть стандартів з прав людини, верховенства права. Бо про які права людини можна говорити в російській федерації, якщо вони зараз здійснюють агресію проти України?! Вони абсолютно не мають права брати участь у житті європейського співтовариства та й усього цивілізованого світу. І росія, і Білорусь мають бути виключені як члени з усіх таких міжнародних організацій.

– Є серед суддів в інших країнах, з якими ви спілкуєтеся, ті, хто підтримує росію?

– Немає. Верховний Суд отримує численні листи підтримки від різних юридичних і судових європейських організацій, які одностайно засуджують агресію російської федерації, підтримують Верховний Суд, Україну й українських громадян.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст