Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова ВРП Ігор Бенедисюк: «Наша порада суддям одна: не мовчіть і не прогинайтеся»

Голова ВРП Ігор Бенедисюк: «Наша порада суддям одна: не мовчіть і не прогинайтеся»

28.08.2017
Автор:
Просмотров : 2456

Дехто із служителів Феміди скаржиться, що Вища рада правосуддя надто повільно реагує на повідомлення про тиск і жодних дієвих захисних заходів цей орган не вживає. У свою чергу у ВРП переконують: розглядають звернення суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя як пріоритетні, як повідомляє сайт Закон і Бізнес

«Першочергово Рада розглядає звернення, що потребують невідкладного реагування, решту — в порядку черговості»

Ігорю Михайловичу, ВРП нарешті почала частіше розглядати повідомлення служителів Феміди щодо тиску на них. Таких документів у реєстрі вже майже 200. За яким принципом відбувається відбір заяв для розгляду? Адже деякі з них лежать у ВРП півроку й більше.

— Не можу пов’язати прискорення нашої роботи з вашою публікацією, проте маю зазначити, що ст.48 закону «Про судоустрій і статус суддів» зобов’язує суддю звернутися із повідомленням про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя до ВРП та Генерального прокурора. Попри те що законом не визначено строків вивчення цієї категорії матеріалів, Рада розглядає повідомлення суддів про втручання в їхню діяльність як пріоритетні. Ці питання є в кожному порядку денному засідань ВРП. Реалізація цієї функції, як і всіх інших, вимагає певного часу на перевірку викладених у повідомленні фактів. З жовтня 2016 до 31 липня 2017 року зареєстровано 187 таких повідомлень, 22 за вказаний період були розглянуті, частина перебуває на стадії перевірок.

Згадайте новину: Голова ВРП Бенедисюк: Усі засідання Ради та її палат проводилися і будуть проводитися відкрито

Крім того, на засіданні 8 серпня Рада розглянула 7 повідомлень суддів про втручання і дала належну оцінку. Зокрема, ВРП публічно звернулася до Верховної Ради з приводу вжиття заходів стосовно недопущення народними депутатами втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Йдеться про звернення суддів Апеляційного суду Одеської області Лариси Грищенко, Валентини Олініченко та Віталія Мандрика з повідомленням про втручання в їхню діяльність з боку заступника голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. У зверненні комітету дано оцінку рішенню (ухвалі Малиновського районного суду м.Одеси від 14.11.2016) і зазначено, яких саме заходів реагування щодо усунення порушень прав і свобод особи повинен вжити суд у рішенні. ВРП також звернулася до Генеральної прокуратури з приводу притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, яка виразилась у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей.

Водночас першочергово Рада розглядає ті звернення, що потребують невідкладного реагування, решту — в порядку черговості, нарівні з іншими категоріями справ: дисциплінарними, кадровими, організаційними тощо.

— Чому ВРП не може миттєво відреагувати на кричущі факти? Адже не виключені ситуації, що, поки ВРП дійде до розгляду заяви володаря мантії про втручання в здійснення ним правосуддя в одній зі справ, він уже розгляне її, так би мовити, під тиском. Чи, можливо, служителям Феміди слід відкладати розгляд справи доти, доки ВРП не прийме відповідного рішення?

— ВРП не є органом миттєвого реагування, адже певні заходи мають вживатися саме правоохоронними органами: Національною поліцією, ГПУ. І такі заходи, як правило, здійснюються. Втім, якщо питання потребує оперативного втручання, такі заходи вживаються досить швидко.

Так, Рада невідкладно розглянула повідомлення судді Шевченківського районного суду м.Києва Оксани Голуб про втручання. Вона як слідчий суддя розглядала клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою громадянина, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.187 Кримінального кодексу («розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище»). Після прийняття слідчим суддею ухвали про задоволення клопотання приблизно 30 невідомих осіб перешкоджали судді та секретареві судового засідання залишити приміщення, штовхали суддю, вигукували образи, вимагали пояснень стосовно прийнятого судового рішення. Судова охорона не діяла. Суддя викликала поліцію. За результатами розгляду повідомлення судді ВРП ухвалила рішення звернутися до:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст