Главная Блог Новости Голова ВККСУ СЕРГІЙ КОЗЬЯКОВ: Феміда розправить плечі

Голова ВККСУ СЕРГІЙ КОЗЬЯКОВ: Феміда розправить плечі

12.03.2019
Автор:
Просмотров : 2865

6 березня 2019 року увійде в історію світового суддівства як дата, коли Україна зафіксувала рекорд зі створення одночасно двох найвищих судових інстанцій – Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду.

Саме у цей день найбільша в світі кадрова агенція для судових органів – Вища кваліфікаційна комісія суддів України – ухвалила доленосні рішення для 78 та 39 кандидатів, які більше 200 днів доводили всій країні, що гідні кардинально змінити своє життя заради верховенства права.

Верховні судоми* по-українськи

Україна завершила кадрове формування Верховного Суду, який вже рік демонструє нову якість правосуддя. Другий конкурс відбувся ще динамічніше і так само публічно, як перший, хоча й менш цікаво для ЗМІ – до нового і хорошого звикають швидко.

Втім, цей конкурс був ще більш цікавим для правників, які намагались скористатись другим шансом, який надала держава суддям, адвокатам та науковцям для кар'єрного стрибка.

У 2018 році за місце у Верховному Суді починали змагатись 8,4 кандидатів проти 7 кандидатів у 2016 році.

Дуже добре пам'ятаю перші струмки розпачу навколо конкурсу у вересні, коли мало хто крім нас вірив, що попри колючу критику Комісії і сміливців з першого конкурсу, на другий підуть ще більше правників.

566 юристів розпочали кваліфікаційне оцінювання, 189 успішно його пройшли. Без перебільшення скажу, що жодна інша державна посада не виборюється в Україні так складно і публічно, як суддівська – за участі Комісії, спеціальних органів, психологів, громадськості та під прицілом ЗМІ.

Країна має знати, що до нас знову прийшли фахово сильні кандидати – 73% з них в обидвох конкурсах успішно складали іспит, хоча випробування документами на стадії їх подання цього разу було помітно вдалим – його пройшли 86% кандидатів проти 78% раніше.

Громадська рада доброчесності теж попрацювала. Як і минулого разу, вона видала висновки для 33% кандидатів, які дійшли до співбесід.

Хочу тут розставити крапки над "ї" щодо нашого ставлення до цих документів. Комісія врахувала кожен висновок, проаналізувала кожен аргумент і кожне припущення. Вислухала пояснення кандидатів, отримала додаткові документи від кандидатів, а також від чисельних органів, у тому числі НАБУ і НАЗК.

Рішення, прийняті Комісією, є виваженими і обґрунтованими. Тому вважаю категорично некоретним подальше застосування категорії "недоброчесні" до тих кандидатів, які успішно використали своє право на відповідь під час процедури будь-якого з конкурсів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст