Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк: «…Для пересічного громадянина звернення Верховного Суду України до Конституційного Суду України справді може здатися підтвердженням того, що судді проти люстрації чи гальмують її. Але це не так…»

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк: «…Для пересічного громадянина звернення Верховного Суду України до Конституційного Суду України справді може здатися підтвердженням того, що судді проти люстрації чи гальмують її. Але це не так…»

27.11.2014
Автор: Соля
Просмотров : 2318

Як відомо, 17 листопада 2014 р. Пленум Верховного Суду України піддав сумніву конституційність деяких положень Закону України «Про очищення влади». Це спричинило значний суспільний резонанс і медіапростір заряснів коментарями, що судова система всіляко протидіє очищенню влади та гальмує люстрацію. То чому Верховний Суд проти люстрації? Роз’яснити ситуацію редакції журналу «Право України» і газети «Голос України» попросили Голову Верховного Суду Ярослава Романюка:

Дивіться відео: Ексклюзивне інтерв'ю голови ВСУ Романюка активістам АВТОМАЙДАНУ. Стосовно люстрації суддів.

Аналізуйте судовий акт: Рішення ВСУ звернутися до КС України із конституційним поданням, щодо відповідності Конституції України окремих положень ЗУ "Про очищення влади."

Згадайте новину: Верховний Суд України прости люстрації?

Очищення влади: вже є такий закон…

Спостерігайте подію: Люстрація суддів або неконституційність ЗУ "Про відновлення довіри до судової влади в Україні".

— Дійсно, ми звернулися до Конституційного Суду України та просимо перевірити на предмет відповідності вимогам Основного Закону окремі положення Закону України «Про очищення влади».

Йдеться про норми, що стосуються люстрації посадових осіб органів у системі судоустрою — членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника, заступника. Просимо також перевірити на конституційність положення цього закону щодо люстрації суддів, які ухвалювали процесуальні рішення стосовно учасників масових акцій протесту періоду 21 листопада 2013 р. — 22 лютого 2014 р. та щодо осіб, індивідуально амністованих окремим законом від 27 лютого 2014 р.

Ми були готові до суспільного резонансу, бо такий резонанс має і сам закон. Для пересічного громадянина звернення Верховного Суду України до Конституційного Суду України справді може здатися підтвердженням того, що судді проти люстрації чи гальмують її. Але це не так.

Наше подання не гальмує, не зупиняє процес люстрації й не загрожує виконанню закону загалом — ми просимо перевірити на конституційність лише деякі його положення, які стосуються представників судової влади. У поданні не піддається сумніву закон у цілому.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст