Главная Блог Аналитические статьи Интервью Голова ВС Данішевська: "Навантаження на суддів – непомірне. Ми отримуємо в середньому 360 справ щодня"

Голова ВС Данішевська: "Навантаження на суддів – непомірне. Ми отримуємо в середньому 360 справ щодня"

15.09.2019
Автор:
Просмотров : 3806

Верховний Суд, утворений два роки тому після тривалого відбору, може опинитися під загрозою серйозного переформатування. Володимир Зеленський вніс законопроєкт, яким, зокрема, пропонує зменшити кількість суддів ВС з 200 (нині працює 193) до 100. І знову відправити суддів ВС на конкурс. Такі ініціативи не підкріплені жодним аналізом, пише lb.ua

Згадайте новину: Не 200 а 100! Верховная Рада намерена сократить количественный состав Верховного суда

За даними Вищої ради правосуддя, що направила свої зауваження до президентського законопроєкту, щодня до Верховного Суду надходить у середньому 360 справ. З 15 грудня 2017 року по 1 вересня 2019 року Верховний Суд ухвалив понад 154 тисячі рішень.

«Зменшення кількості суддів в умовах такого обсягу звернень громадян до суду призведе до затягування розгляду справ, накопичення справ та, зрештою, до обмеження доступу до правосуддя», – зазначає голова ВС.

Чи позначилась зміна влади на роботу Верховного Суду, чому важливо, щоб парламент почув суддів, та чому вони рідко публічно захищають свою незалежність, – у відвертому інтерв’ю з головою Верховного Суду Валентиною Данішевською.

«Коли суддя має вибрати між якісним і швидким розглядом справи, він обирає якісний»

7 травня до Верховного Суду приєдналися 75 нових суддів. Наскільки суттєво це вплинуло на розподіл справ, на навантаження?

Ми майже півтора року чекали на поповнення кадрами. Навантаження на суддів – непомірне. І це загрожувало якості розгляду справ, адже людські ресурси вичерпуються.

Коли ми почали працювати, до Верховного Суду надійшло понад 77 тисяч справ, що не були розглянуті вищими спецсудами й Верховним Судом України. Із першого дня роботи до нас почали надходити нові справи. На сьогодні маємо загальну цифру – понад 220 тисяч справ, які надійшли на розгляд до Верховного Суду.

Скільки з них розглянули?

Станом на 1 вересня цього року, 154 тисячі справ. Минулого року – 89 тисяч, за вісім місяців поточного – більше 64 тисяч. Залишилося більш як 63 тисячі справ. Але зауважте, що ми отримуємо в середньому 360 справ щодня.

Тобто залишки від попередніх судів ви вже розглянули. Залишаться справи, які надійшли після початку роботи нового Верховного Суду?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст