Главная Блог Новости Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова: Підтримка реформ адвокатури має спрямовуватися на зміцнення незалежності професії

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова: Підтримка реформ адвокатури має спрямовуватися на зміцнення незалежності професії

16.09.2017
Автор:
Просмотров : 1468

Підтримка реформи адвокатури має бути спрямована на зміцнення незалежності професії та інституційне зміцнення самоврядності.

Про це заявила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час зустрічі лідерів української адвокатури з делегацією Ради Європи.

Ключовою темою зустрічі стала підготовка оцінювання Needs Assessment Report for UNBA (Оцінка потреб НААУ). З українського боку участь також взяли заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, секретар РАУ Павло Гречківський, голова ВКДКА Олександр Дроздов, голова Комітету з міжнародних зв”язків Іван Гречківський, керівник Секретаріату НААУ Вадим Красник. Євопейську сторону представили третій віце-президент ССВЕ Ранко Пелікаріч, експерт проектів Ради Європи Ритіс Йокубаускас, заступник Офісу голови Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, менеджер проекту Ради Європи “Консолідація реформи правосуддя в Україні” Катерина Галенко.

Інтерв'ю: Голова НААУ та РАУ Лідія Ізовітова:«У центр системи НААУ поставлені не бюрократичні процедури чи самоврядні органи, а кожен член професійної спільноти»

“Візит такої делегації свідчить про те, що ви зацікавлені в посиленні інституту адвокатури та його спроможності надавати ефективну професійну правову допомогу безперешкодно та самостійно вирішувати питання організації професії. Сподіваюся, за підсумками цієї та подальших зустрічей обидві сторони виграють, і НААУ надалі збільшить свою інститутційну спроможність і стабільність організації”, - сказала Лідія Ізовітова.

Під час зустрічі йшлося про поточний стан адвокатури в Україні, виклики незалежності професії та стабільності системі адвокатського самоврядування. За словами Олени Литвиненко, метою проведення оцінювання є отримання повного розуміння стану адвокатури з 2012 року, інституційної спроможності НААУ, в тому числі і щодо захисту прав адвокатів та надання їм можливостей для підвищення кваліфікації, вивчення перешкод та практичних проблем в професійній діяльності адвокатів в Україні, а також особливостей Правил адвокатської етики та застосування дисциплінарної відповідальності адвокатів. Подальші оцінки експертів стануть основою для планування подальших проектів з підтримки реформи правосуддя в Україні.

“Ми зацікавлені в тому, щоб українські адвокати мали можливості для надання ефективної правової допомоги, відчували себе захищеними законом, та мали можливості для підвищення кваліфікації”, - сказала представник офісу Ради Європи в Україні.

Згадайте новину: НААУ запрошує адвокатів до участі в роботі Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики

Валентин Гвоздій та Олександр Дроздов презентували основні принципи функціонування адвокатського самоврядування в Україні — роботу дисциплінарних палат на рівні регіонів та вищому рівні, розподіл внесків, роботу кваліфікаційних палат та особливості доступу до професії. Валентин Гвоздій зробив акцент на тому, що НААУ працює у прозорий спосіб, і публічно звітує як про фінансові надходження та витрати, так і про прийняті органами самоврядування рішення, готує річні звіти про діяльність та тематичні звіти. Сама система самоврядування побудована у демократичний спосіб і передбачає процедури відкритого обрання адвокатами лідерів регіонального та національного рівня з кола самих адвокатів. Валентин Гвоздій також представив роботу НААУ з ведення Єдиного реєстру адвокатів, який має високий рівень захищеності від зловживань та кібератак.

“Ми створили систему, яка довела свою ефективність та стабільність, і врахували багато сучасного досвіду іноземних країн. І зараз ми є зразком для проведення реформ адвокатури в країнах регіону, і з задоволенням ділимося нашими ноу-хау”, - зазначив Валентин Гвоздій.

При цьому Лідія Ізовітова наголосила на тому, що адвокатське самоврядування було створене відповідно до чинного закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” 2012 року, і відповідало рекомендаціям Парламентської асамблеї Ради Європи. Таким чином, системна реформа відбулася нещодавно, і говорити про внесення нових масштабних змін зарано.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст