Главная Блог Новости Голова ДАНІШЕВСЬКА: Верховний Суд узяв курс на неповернення проваджень попереднім інстанціям

Голова ДАНІШЕВСЬКА: Верховний Суд узяв курс на неповернення проваджень попереднім інстанціям

08.04.2019
Автор:
Просмотров : 4097

Остання ланка має виносити більше остаточних рішень — зазначила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Хоча нині лише 13% справ відправляють на новий розгляд. І загалом роботу вищої інстанції її представники оцінюють високо. Адже на Пленумі не підтримали ініціативи щодо звернення до КС і самі знайшли відповіді. (Джерело: Закон і Бізнес)

У рідній юрисдикції

Ініціативу суду щодо звернення до КС має оцінювати Пленум. Тому представники касаційних судів та Великої палати вирішували, чи випускати правові дилеми за межі юрисдикції.

Щодо першого питання доповідав секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник. Один із судів просив розглянути, чи узгоджується з Основним Законом ч.3 ст.167 Цивільного процесуального кодексу. «Через» неї, на його думку, судовий наказ не можна оскаржити в апеляційному порядку.

Але «верховники» розтлумачили ініціаторам процесуальне законодавство, зазначивши, що це право можна відстояти у процедурі наказного провадження.

Можливо, це зумовило те, що конституційна юрисдикція вже відмовилася відкривати провадження за аналогічною скаргою. Тому потреба безпідставно турбувати колег на вул.Жилянській аргументовано відпала.

Що стосується другого звернення від місцевого суду, то Пленум не знайшов підстави для сумніву в конституційності абз.7 п.5 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Адже рішенням, представленим на розсуд суддів, було порушено права громадян через помилку управління Пенсійного фонду. Тому звертатись потрібно не до конституціоналістів, а до «адміністративників». Після другої відмовної ноти судді скористалися можливістю загальних зборів і обговорили результати проведеної роботи та витрати бюджетних коштів.

Стратегія палати

Як зазначив секретар ВП ВС Всеволод Князєв, у звітному періоді до них надійшло 2692 справи, з них 61% — адміністративні, 25% — цивільні, 11,5% — господарські, 2,5% — кримінальні. Із тих справ, що прийняли до розгляду, лише 20% було повернуто до касаційних судів через відсутність підстав для відкриття провадження.

Крім цього, судді встигали долучатися до правових заходів, зустрічатися з іноземними колегами та міжнародними організаціями, робити свій внесок у науку.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст