Главная Блог Новости ЕСПЛ постановив виплатити 16, 3 тис. євро чоловіку, екс-дружина якого вивезла дитину в іншу країну (справа Ушаков проти Росії)

ЕСПЛ постановив виплатити 16, 3 тис. євро чоловіку, екс-дружина якого вивезла дитину в іншу країну (справа Ушаков проти Росії)

04.07.2019
Просмотров : 2175

Мати, яка програла процес щодо місця проживання дитини, до набуття судовим рішенням законної сили вивезла доньку в іншу країну, де отримала позитивне для себе рішення.

У ситуації, що склалася, розбирався ЄСПЛ у справі «Владімір Ушаков проти Росії» (заява № 15122/17), передає інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Владімір Ушаков, який проживав у Фінляндії одружився з громадянкою Росії. Незабаром у них народилася дочка, але дружина через хворобу залишила доглядати дитину у батька. Стосунки подружжя погіршилися, і жінка поїхала на лікування до Росії.

Після її повернення до Фінляндії розпочався шлюборозлучний процес, який завершився рішенням суду про спільну опіку над дитиною, яка мала проживати з батьком.

Але до постановлення остаточного рішення верховним судом жінка встигла без згоди чоловіка вивезти дитину до Росії і звідти повідомила Ушакова про те, що донька до нього не повернеться.

Батько подав запит про повернення дочки відповідно до Гаазької конвенції про цивільні аспекти міжнародного викрадення дітей. Але міський суд м. Санкт-Петербург встановив, що дитина постійно не проживала у Фінляндії, а також те, що її виїзд з Фінляндії і залишення в Росії не були незаконними у значенні статті 3 Гаазької конвенції. Також стан здоров’я дочки підпадав під дію винятка для негайного повернення відповідно до статті 13 (b) Гаазької конвенції. Оскарження цього рішення успіху не мало.

Тоді В. Ушаков звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на відхилення судами Росії його заяви про повернення його дочки в Фінляндію.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 8 (право на повагу до сімейного життя) Конвенції з прав людини та основоположних свобод та присудив справедливу сатисфакцію у розмірі 16.250 євро.

Згадайте новину: ЄСПЛ наголосив на важливості залучення родичів до розслідування смерті члена їх сім'ї («Призрені проти Албанії»)

Прес-реліз,
виданий Секретарем Суду
ЄСПЛ 222 (2019)
18.06.2019

Владімір Ушаков проти Росії (заява № 15122/17)

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст