Главная Блог Новости Ексгенпрокурори Рябошапка та Луценко пояснили, яким чином інваліди захопили прокуратуру Хмельниччини

Ексгенпрокурори Рябошапка та Луценко пояснили, яким чином інваліди захопили прокуратуру Хмельниччини

18.10.2024
Просмотров : 694

Оновлення прокуратури зупинилося у березні 2020 року, визнав Руслан Рябошапка

Генеральний прокурор у 2019-2020 роках Руслан Рябошапка відреагував на свіжий скандал щодо масового отримання групи інвалідності пів сотнею прокурорами Хмельниччини. За його словами, потрібно відкривати кримінальне провадження, «а не займався б окозамилюванням у вигляді проведення службового розслідування».

«Моральне уродство і нечувана деградація теперішньої прокуратури. Очевидно більшість із засвічених журналістом Бутусовим прокурорів Хмельниччини розуміли, що не є інвалідами і фактично вкрали гроші у держави. Кошти, які насправді мали отримати люди з обмеженою можливістю, кількість яких, як говорила Перша леді Олена Зеленська, за час великої війни зросла на 300 тисяч осіб», – заявив Рябошапка.

На його думку, наслідком історії з інвалідністю прокурорів Хмельницької області є незавершена реформа, яку у 2019 році розпочинала команда президента Володимира Зеленського. Тоді лише з центрального апарату Офісу генпрокурора було звільнено 55% співробітників, які не пройшли тестування. Однак оновлення прокуратури зупинилося у березні 2020 року, коли Рябошапка був усунений з посади.

«Реформа прокуратури не зводилася до того, щоб вигнати недоброчесних працівників. Це лише перший крок. Важливим мав бути наступний етап – добір несистемних людей до прокуратури з поступовим кар’єрним зростанням», – пояснив ексгенпрокурор. Він додав, що є ще одна вагома деталь. Досі не створено самоврядувальний орган – Вища рада прокурорів на противагу нині контрольованій генпрокурором Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів.

У Facebook прокурор Олійник відреагував на закиди Бутусова. Він наголосив, що має проблеми зі здоров’ям. Зокрема, у 2005 році «отримав травму на робочому місці, вивчаючи матеріали кримінального провадження». Саму ж групу інвалідності оформив у 2017 році. Додав, що його хвороба не перешкоджає виконанню службових обов’язків.

При цьому прокурор Хмельниччини визнав: із 225 прокурорів 48 мають групу інвалідності. Також посадовець зазначив, що чинне законодавством не запроваджує обмежень щодо роботи осіб з інвалідністю в органах прокуратури. Під час атестації інвалідність прокурорів була предметом розгляду відповідних комісій.

Іван Комар. На посаді керівника окружної прокуратури Хмельницького працює з 2021 року. До того кілька років очолював Шепетівську місцеву прокуратуру. Перейшовши на роботу до Хмельницького, доходи сім’ї прокурора складалися із заробітної плати і невеликих заощаджень у банках.

З початку вторгнення хмельницький прокурор Іван Комар «заробив» пенсію

фото: Окружна прокуратура Хмельницького/Facebook

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст