Главная Блог Новости Економічне бронювання від мобілізації: що чекає на штатних працівників і ФОПів

Економічне бронювання від мобілізації: що чекає на штатних працівників і ФОПів

26.07.2024
Просмотров : 2519

Економічне бронювання від мобілізації обговорюється від початку 2024 року. Коли його ухвалять і який варіант дійсно врятує країну та залишить критично важливих працівників на місцях під час війни.

У Раді продовжують розробляти зміни до механізму бронювання працівників. У законопроєкті про економічне бронювання може зʼявитися категорія "економічної мобілізації". За словами нардепа Дмитра Наталухи, це дасть змогу підприємствам бронювати працівників, надаючи безкоштовні послуги військовослужбовцям. Він також розповів, що ухвалення закону про економічне бронювання є критичним для України під час воєнного стану.

Що саме економічне бронювання означатиме для українців.

Чотири варіанти законопроєктів про економічне бронювання працівників: що пропонують депутати

Перший законопроєкт (№11331), який передбачає можливість такого бронювання, подав голова економічного комітету Дмитро Наталуха. Він пропонує бронювання працівників за умови сплати роботодавцем підвищеного військового збору у 20 400 грн на місяць.

Інші два документи, які теж створені за участі Дмитра Наталухи, — проєкт №11331-1 та №11331-2 — теж із червня 2024 року перебувають на розгляді у Верховній Раді.

У проєкті №11331-1 за критерій бронювання взято розмір зарплатні не менш як 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року. Зараз він — 3 028 грн, тобто мінімальний зарплатний поріг для броні становитиме 36 336 грн на місяць.

А законопроєкт №11331-2 поєднує в собі можливості бронювання як за критерієм зарплатні працівника, що бронюється, у понад 36 тис. грн, так і підвищеного військового збору у понад 20 тис., які можуть сплачувати зареєстровані не пізніше ніж за 6 місяців до набрання чинності закону ФОПи. Також ідеться і про дохід фізичних осіб. Він має бути не меншим за трикратний розмір збору за бронювання військовозобов’язаних (тобто понад 61 200 грн).

28 червня Верховна Рада зареєструвала і законопроєкт №11332-2, що передбачає економічне бронювання для ФОПів. Основними положеннями проєкту, зокрема є сплата підприємством щомісячного збору за кожного заброньованого військовозобов'язаного працівника по 20 400 грн, підтвердження господарської діяльності протягом попереднього річного звіту. Водночас умовами також є тривала діяльність ФОП (початок до 2024 року), дохід становить не менше від триразового збору за бронювання (61 200 грн). Якщо ФОП відповідає двом останнім вимогам, він може бронювати як себе, так і своїх працівників.

Дискусійне питання: навіщо давати відстрочку від мобілізації за гроші

Від початку 2024 року тема економічного бронювання обговорюється як у Раді, так і експертних колах економістів, бізнесменів і політиків.

Критики кажуть, що це легалізує "відкуп" від мобілізації, а воюватимуть "бідні".

Економісти вважають, що лише за допомогою економічного бронювання країна зможе забезпечити об'єм мобілізації під час війни. А у бізнес-колах на тлі катастрофічного браку кадрів (за різними оцінками, до третини від довоєнної кількості працездатних) через мобілізацію та виїзд працівників за кордон, ідею економічного бронювання переважно підтримують.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст