Главная Блог Новости «Дядя дуже ресурсний». Щербину - товариша ексдиректора ДБР за шахрайство увʼязнили на 6 років

«Дядя дуже ресурсний». Щербину - товариша ексдиректора ДБР за шахрайство увʼязнили на 6 років

24.07.2024
Просмотров : 827

Вищий антикорупційний суд визнав колишнього радника директора Державного бюро розлідувань Ігоря Щербину вннним у замаху на шахрайстві і підбурюванні до замаху на дачу неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 26 червня.

Із 2000 по 2015 рік Щербина працював у Генеральній прокуратурі України. Зокрема, у 2014-2015 роках був начальником Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, а майбутній директор ДБР Роман Труба був його заступником.

У 2015-му новопризначений генеральний прокурор висловив пропозицію щодо звільнення Щербини. Останній уже мав багаторічний стаж в органах прокуратури і право на пенсію за вислугу років, тому не став заперечувати.

Знайомі запропонували Щербині співпрацювати з юридичними компаніями ТОВ «Сектор Права», ТОВ «Матрикс» та ін., на що він погодився. Щербина надавав правові консультації, опрацьовував різного характеру юридичні документи, підшукував клієнтів і за це отримував гонорари.

Труба після відставки Щербини пропрацював у ГПУ ще пів року начальником Головного слідчого управління і також звільнився.

Наприкінці 2017 року Труба, за результатами конкурсу, був обраний директором новоствореного ДБР і попросив Щербину допомогти в організації нового правоохоронного органу, а саме в пошуку приміщень, фахівців та ін. Щербина погодився, але не захотів обіймати посаду в ДБР і став радником на громадських засадах.

У 2019 році Територіальне управління ДБР у місті Києва розслідувало зловживання службових осіб прокуратури Києва, Київської міської ради, КМДА і Департаменту ДАБІ у місті Києві при погодженні дозвільних документів для забудовників.

У рамках цього кримінального провадження було арештовано будівельний майданчик та обладнання ТОВ «Едельбург Девелопмент». Це ЖК Edeldorf по вулиці Старонаводницькій, 42-44. Всупереч санітарним нормам, житловий будинок зводили у 50-метровій зоні від першого захоронення на Звіринецькому кладовищі. Ця змельна ділянка колись виділялася для адміністративної будівлі прокуратури міста Києва, але відомство чомусь відмовилося від неї і там почав працювати приватний забудовник.

Оскільки дії правоохоронців заважали будівництву, то керівник ТОВ «Едельбург Девелопмент» через спільних знайомих познайомився із Валентином Шевченком, який позиціонував себе як особа, наближена до керівництва ДБР, маючи намір обговорити можливість припинення незаконного тиску на компанію.

Про Шевченка відомо, що йому належить консультаційна компанія «Експерт Хаб». Із його власних показань, він спілкувався із забудовниками, підказував їм деякі моменти щодо прийняття будинків в експлуатацію. Так він познайомився із жінкою, яка працювала асистенткою «Едельбург Девелопмент» і дізнався від неї про кримінальну справу та запропонував познайомити з Щербиною, який товаришує із директором ДБР.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст