Главная Блог Новости ДТЕК Ахметова через війну втратив 70% вартості – Forbes

ДТЕК Ахметова через війну втратив 70% вартості – Forbes

18.07.2022
Просмотров : 1336

Енергохолдинг Ріната Ахметова ДТЕК через війну втратив 70% вартості. У 2021 році статки Ахметова зросли вдвічі, до 13,7 млрд дол, за чотири місяці війни він збіднів утричі, до 4,2 млрд дол.

Про це свідчать підрахунки Forbes.

"Важка індустрія генерує 90% виручки імперії Ахметова. Один із її стовпів – гірничо‑металургійний холдинг "Метінвест" – у 2021 році отримав надприбутки завдяки високим світовим цінам на руду. Дохід компанії зріс на 72% в порівнянні з 2020 роком – до $18 млрд; EBITDA – у 3,2 раза, до $7 млрд.

Російські війська знищили дві третини металургійного бізнесу Ахметова та зруйнували вертикальну інтеграцію групи, яка вибудовувалася роками. Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював "Метінвест" у $11,4 млрд. Поточна оцінка майже в чотири рази нижча – $3 млрд", - йдеться у статті видання.

Forbes також нагадує, що 11 липня Ахметов заявив про вихід з медіабізнесу, який до війни видання оцінював у 200 млн доларів.

Згадайте новину: Перший пішов - Заява Ріната Ахметова щодо активів Медіа Група Україна

Зазначаєтся, що ДТЕК - інший стовп бізнес-імперії Ахметова - наразі уник серйозних руйнувань, але шестимісячний запас міцності вже вичерпався.

Основа енергетичного бізнесу Ахметова - "ДТЕК Енерго".

"До війни компанія генерувала понад 40% виторгу групи, видобувала 90% вугілля в Україні, контролювала близько 70% теплової генерації та займала третину ринку електроенергії.

Незважаючи на ці показники, ДТЕК планувала продавати теплові електростанції і шахти на користь "зеленої" генерації. Впродовж 10 років компанія хотіла наростити частку відновлюваної енергії в загальному обсязі реалізації мінімум на 24 п. п. – до 33%.

Через війну виручка "ДТЕК Енерго" впала на 20%, виробництво електроенергії – на 30%, а частка на ринку електроенергії знизилась до 20%", - додає Forbes.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст