Главная Блог Новости "Друкарський верстат" запустили: як це може вплинути на курс гривні

"Друкарський верстат" запустили: як це може вплинути на курс гривні

23.05.2020
Просмотров : 2951

Національний банк запустив емісію грошей для рефінансування банків. Чому НБУ обрав саме такий метод і як це може вплинути на гривню, повідомляє epravda.com.ua

Національний банк розширив інструменти підтримки ліквідності банківської системи, що дозволить кредитувати реальний сектор економіки у стресові часи.

Перші аукціони показали, що кредити рефінансування братимуть в тому числі державні банки для фінансування державних підприємств.

Рефінансування – це емісія грошей. З усього доступного інструментарію регулятор обрав саме такий спосіб "накачування" економіки грошима.

Канал рефінансування можна назвати найбільш "невинним" методом друку грошей, але у будь-якому випадку це емісія.

У разі неконтрольованого випуску незабезпечених грошей є ризик отримати високу інфляцію та девальвацію гривні.

Про що йдеться в статті. Головні висновки

  1. Національний банк перебуває під тиском і змушений "вмикати друкарський верстат".
  2. Довгострокові кредити рефінансування можуть піти не тільки на інфраструктурні проєкти, а й на покращення фінансового стану держпідприємств, що заборонено законом.
  3. У вигляді доступного рефінансу банки отримали безризиковий інструмент для фінансових та валютних спекуляцій.
  4. Монетарне покриття дефіциту державного бюджету може призвести до нових "дірок" у капіталі банків та відпливу мільярдів доларів капіталу.
  5. Емісія грошей призводить до інфляції та девальвації національної валюти, якщо не підкріплена економічним зростанням.

Згадайте новину: НБУ рекомендує банкам реструктуризувати кредити позичальникам, які постраждали через пов’язані із пандемією обмеження

Як друкують гроші

Незважаючи на слово "друк", гроші випускаються центральними банками винятково у безготівковій формі – натисканням клавіш на комп'ютері. Просто "надрукувати" гроші і передати їх населенню або уряду Нацбанк не може. Для цього потрібні інструменти.

Раніше ЕП детально розповідала про три канали грошової емісії: валютний, фондовий та рефінансування.

Перший. Коли Нацбанк купує валюту на міжбанку, він друкує нову гривню, а коли продає валюту – "зв'язує" зайву гривню.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст