Главная Блог Новости Держава запустила "друкарський верстат", але це поки не впливає на ціни. Що буде далі?

Держава запустила "друкарський верстат", але це поки не впливає на ціни. Що буде далі?

28.04.2022
Просмотров : 2597

Через гостру необхідність у коштах на потреби оборони та підтримки населення влада вимушена вдатися до емісії грошей. Як це впливає на ціни і чого чекати далі?

Воєнний час вимагає неординарних рішень. Особливий креатив державі доводиться проявляти в економічній політиці, адже без роботи економіки неможливо довго підтримувати й обороноздатність.

Для продовження зовнішньоекономічної діяльності уряд переорієнтував логістику на західні кордони, а для підтримки стабільності на валютному ринку Нацбанк обмежив зняття готівки і заморозив офіційний курс на рівні 29,25 грн за дол.

Такі заходи вживаються, зокрема, для фінансування критично важливих видатків в умовах війни.

Наступним кроком стало поступове увімкнення "друкарського верстата". Уже на першому аукціоні Міністерства фінансів з розміщення військових облігацій Нацбанк "надрукував" 20 млрд грн.

З уроків економічної теорії відомо про наслідки такого рішення: стрімка інфляція та поступове зубожіння населення, доходи якого втрачатимуть купівельну спроможність.

Проте в українських умовах економічна теорія дала збій: наразі очевидних наслідків від "друку" гривні для цінової стабільності немає. Наскільки виправданий запуск "друкарського верстата" та як це може вплинути на економіку?

Вспомните новость: США поддержали перевод части конфискованных российских активов в Украину

Чому Україна ввімкнула "друкарський верстат"

Дефіцит держбюджету в перші дні війни став найбільшою фінансовою проблемою країни, і масштаби цієї проблеми лише зростатимуть. Через це уряд мусив вдатися до неприйнятного в мирні часи інструменту: позик Нацбанку.

На другий день повномасштабного вторгнення Кабмін ухвалив постанову про поступовий випуск військових облігацій на суму до 400 млрд грн, які має викупити Національний банк.

Кожна операція з викупу регулятором цінних паперів – це грошова емісія, тобто "друк" грошей. Нацбанк випускає в обіг гривні, які уряд використовує для проведення необхідних видатків.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст