Главная Блог Новости Де мають їздити електросамокати, на тротуарах чи дорогах - майбутні зміни

Де мають їздити електросамокати, на тротуарах чи дорогах - майбутні зміни

25.09.2024
Просмотров : 349

Для формування безпечного і комфортного міського простору в Україні слід доопрацювати законодавство, яке регулює користування електросамокатами. Діюче було ухвалене на початку минулого року, але воно допоки, на жаль, не вирішує усіх питань, які зробили б користування цим транспортним засобом безпечним для усіх учасників процесу - водіїв електросамокатів і інших транспортних засобів і, звісно, пішоходів.

Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її виступ.

Згадайте новину: Чи можна притягнути водія електросамокату до відповідальності за ст. 130: різні позиції судів

За її словами, ще у лютому 2023 року парламент ухвалив законопроєкт №8172, яким визнав електросамокати і моноколеса транспортними засобами. Відтак, їхнім водіям заборонили їздити тротуарами та пішохідними доріжками - лише узбіччям дороги. Але для того, щоб це зрештою сталося, законодавство потрібно деталізувати - так, щоб користування цим транспортним засобом стало безпечним і для водіїв електросамокатів, так і для водіїв інших транспортних засобів і пішоходів.

Пользуйтесь консультацией: Скутер, мопед, мотороллер: какие документы и права нужны

"Ухвалений у лютому 2023 року закон змінює загальне законодавство - “Про дорожній рух”, але поки що не створене узгоджене специфічне. Зокрема, потрібні зміни до ПДР. Варто враховувати, що поява ефективного, яке б вирішувало правила всіх взаємовідносин між водіями електросамокатів, пішоходів і водіїв інших видів транспорту - процес тривалий", - зауважила Шуляк.

Аналізуйте судовий акт: Суд засудив неповнолітнього водія електросамокату за наїзд на жінку до позбавлення волі на 2 роки умовно (Вінницький міський суд Вінницької області № 127/18419/22 від 20.03.2023 р.)

За її словами, навіть у країнах ЄС, до яких цей тренд прийшов трохи раніше, далеко не одразу розробили зрозумілі і чіткі правила. Україна у цьому плані - не унікальна, тому всі, звісно, прагнуть йти у напрямку вдосконалення “електросамокатних” правил - комфортних і зрозумілих для всіх.

"Тому, вважаю, що наступним кроком для нас має стати якраз розроблення більш детальних правил пересування і безпеки", - підкреслила Шуляк.

Вона додала, що, на жаль, дуже велика кількість користувачів електросамокатів досі вважає себе пішоходами, не водіями транспортного засобу, який повинен пересуватися там, де і інші транспортні засоби, а не тротуаром. Натомість, дехто з них з правилами знайомий, тобто чітко усвідомлює, що він - повноцінний учасник дорожнього руху, а не пішохід. Відтак, він мусить пересуватися електросамокатом по краю автомобільної дороги, а не тротуаром.

Аналізуйте судовий акт: Використання електросамоката чи іншого подібного засобу (моноколеса, сегвея тощо) для переміщення учасника дорожнього руху є джерелом підвищеної небезпеки, якщо в конкретному випадку такий приводився в рух електричним двигуном (ВС ККС, справа №379/1366/20 від 22.02.2023 р.)

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст