Главная Блог Новости Чи мають право направляти людину на ВЛК, якщо у неї є всі підстави для відстрочки

Чи мають право направляти людину на ВЛК, якщо у неї є всі підстави для відстрочки

29.07.2024
Просмотров : 2980

Деякі категорії військовозобов'язаних чоловіків мають право на отримання відстрочки від мобілізації. Втім, іноді ще до розгляду необхідних документів у ТЦК та СП громадянина направляють на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Чи мають право людину направляти на ВЛК, якщо у неї є всі підстави для відстрочки

"Під час розгляду заяви про надання відстрочки від призову на військову службу проходження ВЛК з метою встановлення придатності до військової служби - непередбачене. Проте після надання відстрочки військовозобов'язаний може бути направлений на проходження ВЛК задля поновлення або визначення його статусу придатності до військової служби", - пояснює керівникк напряму військового права та захисту прав військовослужбовців Адвокатського об’єднання "Актум" Артем Бондар.

Він наголошує, що якщо особу направляють на ВЛК до/перед розглядом заяви про відстрочку - це протиправна дія, яка не відповідає чинному законодавству.

Користуйтеся консультацією: Як законно відмовитися від ВЛК або нюанс Довідки про придатність

Хто обов'язково має пройти ВЛК

"Варто розуміти, що у разі, якщо військовозобов'язаний до цього моменту не перебував на військовому обліку - він повинен виконати всі передбачені законодавством етапи постановки на такий облік. Й проходження ВЛК є одним з таких етапів", - пояснює Бондар.

Крім того, ВЛК повинні пройти особи, які змінюють статус призовника на військовозобов’язаного. Й у такому разі проходження ВЛК - є обов’язковим.

"Це також є обов’язковим для тих військовозобов’язаних, хто робив це востаннє 5 років тому. Нагадуємо, що висновок ВЛК дійсний 12 місяців", - говорить адвокат.

У разі, якщо військовозобов’язаний має право на відстрочку від мобілізації, то направлення його на проходження ВЛК - незаконне.

Користуйтеся консультацією: Відстрочка без ВЛК дозволена

Що робити, якщо людину направляють на ВЛК до розгляду заяви на відстрочку

"Якщо у вас не приймають документи на відстрочку або ж необґрунтовано відмовляють у відстрочці, ви можете оформити заяву та подати всі необхідні документи Укрпоштою, надіслати їх на офіційну електронну пошту або особисто прийти до ТЦК та СП разом з адвокатом, який, у разі необхідності, захистить ваші права. Він може допомогти також, якщо вам протиправно або необґрунтовано відмовили у відстрочці - подасть адвокатський запит чи оскаржить відмову у суді", - каже Бондар.

За його словами, бувають випадки порушень прав призовників, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ВЛК. Так, лікарі можуть не врахувати наявні в особи хвороби або взагалі проігнорувати проблеми зі здоров'ям.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст