Главная Блог Новости Чергові зміни в законодавстві: чи припинять виплати переселенцям?

Чергові зміни в законодавстві: чи припинять виплати переселенцям?

14.12.2022
Просмотров : 2045

Аналізуємо чергові зміни в законодавстві, що стосуються внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до урядової постанови № 332, прийнятої 20.03.2022 року, внутрішньо переміщеним особам з державного бюджету щомісячно виплачується допомога на проживання. Цілком зрозуміло, що бюджетні витрати на соціальні потреби мають бути цільовими та контрольованими, а їх розмір та масштаб визначаються можливостями державного бюджету – складеного в умовах воєнного стану.

Зміни в законодавстві, що останнім часом ми спостерігаємо, мають ознаки того, що держава намагається зменшити навантаження на державний бюджет шляхом упорядкування витрат на соціальні програми, спрямування виплат на найбільш незахищені верстви населення. Таким прикладом є прийняття Кабінетом Міністрів України 15 листопада 2022 року постанови № 1320 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо призначення окремих видів державної допомоги та соціальних стипендій», яка безпосередньо стосується і внутрішньо переміщених осіб.

У постанові робиться акцент на визначення розміру соціальних виплат в залежності від майнового стану отримувачів відповідної допомоги, встановленні фінансового контролю за наданням соціальної допомоги, зокрема, шляхом отримання відомостей з наявних державних реєстрів для перевірки достовірності наданої заявниками інформації, перевірок отримувачів допомоги за місцем проживання тощо.

Пользуйтесь консультацией: Дополнительная помощь 13200 грн. на зиму, как оформить и кто получит

Щодо перевірок

Перевірки за місцем реєстрації не є сучасним винаходом, вони застосовувались і раніше. Так, що стосується внутрішньо переміщених осіб, то їх перевіряли і раніше. Це було встановлено урядовою постановою від 08.06.2016 року № 365 (яка була визнана в судовому порядку протиправною і пізніше скасована). Різниця хіба що в тому, що вимога перевіряти переселенців зі складанням актів обстеження житлових умов тоді пояснювалась необхідністю отримувати інформацію про наявні соціально-побутові та інші проблеми для вжиття необхідних заходів.

Наразі про зацікавленість у нагальних потребах переселенців в ході відвідування їх за місцем фактичного проживання мова не йде. Метою вибіркових перевірок, про які зазначено у Порядку надання допомоги на проживання (ПКМУ № 332), є суто контроль за дотриманням законодавства під час надання допомоги, тобто припинення виплати у випадку відсутності особи за адресою.

Про необхідність контролю згадувала і міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі «Сніданок з 1+1» 15 листопада 2022 року, пояснюючи, що допомога на проживання – це адресна, цільова виплата, яку треба верифікувати: «Це для того, щоб ми адресно допомагали максимальній кількості людей, що справді потребують такої виплати, і мали розуміння, як відбувається рух ВПО по країні».

Пользуйтесь консультацией: Возобновят ли выплаты ООН и ЮНИСЕФ

Щодо виплат з 1 січня 2023 року

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст