Главная Блог Новости Частка в ТОВ: на що може претендувати другий з подружжя, має сказати ВП ВС

Частка в ТОВ: на що може претендувати другий з подружжя, має сказати ВП ВС

03.08.2022
Просмотров : 3569

На це звернула увагу колегія суддів Касаційного цивільного суду, дійшовши висновку, що наявні підстави для передачі справи №760/20948/16-ц на розгляд Великої палати ВС, інформує «Закон і Бізнес».

В ухвалі від 20.07.2022 зазначається, що свого часу ВП ВС не відступила від висновків Верховного Суду України про те, що в разі передання подружжям свого спільного сумісного майна до статутного фонду приватного підприємства, заснованого одним із них, в іншого право власності на майно (тобто речове право) трансформується в право вимоги (зобов’язальне право).

Згадайте новину: У НААУ відбулася дискусія щодо проблемних питань поділу власності подружжя на частку у статутному капіталі ТОВ

Як наслідок, в різних справах порушене право позивача захищалося судом у спосіб отримання грошової компенсації: половини вартості внесеного майна в разі поділу майна подружжя, половини отриманого доходу від діяльності підприємства, половини майна, що залишилось після ліквідації підприємства.

У цій справі, зокрема, статутний капітал ТОВ сформований за рахунок внесення спільних коштів подружжя за час шлюбу. Колегія суддів вважає, що, обираючи спосіб захисту при поділі майна, позивач має право на компенсацію половини вартості внесків, за рахунок яких сформовано статутний капітал ТОВ, оскільки вони здійснені за час шлюбу та за рахунок спільних сумісних коштів.

Натомість наразі в силі є правова позиція ВСУ, висловлена в постановах від 3.07.2013 у справі №6-61цс13, від 2.10.2013 у справі №6-79цс13 та від 3.06.2015 у справі № 6-38цс15.

Крім того, колегія зазначає, що невирішеним залишається й питання, в якій юрисдикції підлягає розгляду спір між подружжям (колишнім подружжям) про компенсацію половини вартості частки (іншого з подружжя) у статутному капіталі товариства.

Користуйтеся консультацією: Як звернути стягнення на частку учасника у ТОВ

Ухвала

20 липня 2022 року

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст