Главная Блог Новости Боротьба з корупцією в Україні: "чорна діра" судової системи

Боротьба з корупцією в Україні: "чорна діра" судової системи

25.03.2019
Автор:
Просмотров : 1853

Викривачам корупції в Україні і надалі важко домогтися торжества справедливості у судах, а правоохоронцям антикорупційних органів - покарати хабарників. Причинами цьому оглядачі називають кругову поруку корупційної системи, конкуренцію між антикорупційними структурами і затягування на роки розгляду корупційних справ в судах. Борці з корупцією покладають сподівання на Вищий антикорупційний суд, що має запрацювати цього року і завершити створення дієвої антикорупційної інфраструктури в Україні.

Поневіряння викривачів

Київський підприємець Сергій Потоцький більше десяти років тому купив земельну ділянку в одному з передмість Києва - селі Мироцькому, для подальшого будівництва тут котеджного містечка. Проте, за його словами, вже на першому етапі оформлення земельних документів під забудову від нього вимагали хабар у півтора мільйона доларів. "Після Євромайдану я сподівався, що цього більше не буде, але голова сільради разом зі своїм спільником-бізнесменом знову зажадали за дозвільну документацію 180 тисяч доларів", - каже він.

Сергій Потоцький

Після звернення Потоцького до національного антикорупційного бюро (НАБУ), детективи таємно зафільмували передачу хабаря в одному з місцевих кафе і підозрюваних взяли "на гарячому". НАБУ завершило слідство у цій справі впродовж кількох тижнів. Але коли її передали у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) для подальшої передачі в суд, прокурори не подовжили термін попереднього арешту і затримані вийшли на волю. Два судові засідання торік так і не розпочалися, бо захисники підсудних не з’явилися в суд у намаганні затягти слухання. Тим часом голова сільради повернувся на свою посаду.

Ще менше пощастило старшому інспектору Одеської митниці Анатолієві Тарнавському. Він розповів DW, що отримав усну вказівку від керівництва не доглядати в Одеському порту судна однієї з компаній. "Якби я виконав цей наказ, митний кордон України просто перестав би існувати для цієї компанії, а це - кримінальне правопорушення", - сказав митник. Він стверджує, що намагався оскаржити вказівку свого керівництва у чільніших посадовців, але отримав пораду підкоритися і не здіймати галасу.

Анатолій Тарновський

Звернення Тарнавського до Генпрокуратури України і НАБУ, за його словами, завершилися переданням справи на розслідування місцевою прокуратурою. А його самого перевели на іншу посаду, що не пов'язана із доглядом суден. "Мені на собі довелося випробувати недієвість законодавства про захист викривачів корупції. Я оскаржив скасування своєї посади в суді, але наразі розгляд справи затягується", - сказав Тарнавський.

Підтримка громадських правозахисників

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст