Главная Блог Новости Бізнес зможе сплатити штраф за порушення трудового законодавства з дисконтом

Бізнес зможе сплатити штраф за порушення трудового законодавства з дисконтом

27.08.2020
Просмотров : 10885

За дорученням т.в.о. голови Держпраці України Віталія Сажієнка після пом’якшення карантинних заходів інспекторами праці розпочато інформаційну кампанію з питань недопущення використання незадекларованої праці.

Інформаційно-роз’яснювальна робота серед підприємців проводиться Держпраці в колаборації з Державною податковою службою, Пенсійним фондом України, Національною поліцією, центрами зайнятості та органами місцевого самоврядування.

Про всі нюанси інспекційних рейдів нам розповіла старший юрист ЮК Legal House Марія Фельмецгер.

За даними Держпраці в рамках інформаційної кампанії інспекторами відвідано понад 155 тис. роботодавців та встановлено невідповідність між фактичною кількістю працівників та оформленими трудовими договорами близько 100 тис. осіб.

Згадайте новину: Управління держпраці роз’яснює з питання оплати праці в умовах карантину

Серед найбільш поширених в Україні форм незадекларованої праці, Держпраці відзначає:

  1. Неформальну зайнятість у формальному секторі (коли особа працює на зареєстрованому підприємстві чи на ФОП без укладення трудового договору);
  2. Зайнятість у неформальному секторі (коли особа працює на незареєстрованих роботодавців);
  3. Приховування відпрацьованого часу та частини зарплати (виплата частини заробітної плати «в конверті» при наявності трудового договору);
  4. Замасковане працевлаштування (укладення цивільно-правових угод замість трудового договору);
  5. Незадеклароване сумісництво (виконання додаткових робіт без трудового договору при наявності офіційного працевлаштування).

Територіальні підрозділи Держпраці попереджають, що до 01.09.2020 року роботодавці мають можливість привести оформлення трудових відносин з працівниками у відповідність до вимог законодавства.

Держпраці сприятиме наданням роз’яснень та консультацій щодо застосування трудового законодавства в тій чи іншій ситуації та не застосовуватиме до підприємців штрафних санкцій. Однак, вже з 1 вересня по всій Україні стартує масштабна інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників.

Кого перевірятимуть в першу чергу

За підрахунками Держстату у першому кварталі 2020 року зафіксовано 3404,1 тис. неофіційно працевлаштованих осіб. За сферами господарювання ситуація наступна: у сільському господарстві неформально зайняті 1433,1 тис. осіб, у торгівлі та будівництві по 578,7 тис. осіб, у промисловості – 207,7 тис. осіб, у транспортній сфері – 129,4 тис. осіб, у тимчасовому розміщуванні та організації харчування – 85,1 тис. осіб.

Згадайте новину: Держпраці: чи можна замінити невикористану відпуску грошовою компенсацією працівнику

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст