Главная Блог Новости Без черг та довідок - запускається єдиний соціальний реєстр (ЄСР)

Без черг та довідок - запускається єдиний соціальний реєстр (ЄСР)

28.10.2021
Просмотров : 7066

Міністерство соціальної політики України повідомляє про наміри завершення створення Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС).

Завершено розробку перших елементів системи, серед яких — Єдиний соціальний реєстр (ЄСР). Система повинна автоматизувати більшість процесів, пришвидшити розгляд заяв та усунути корупційні ризики в соціальній сфері. ЄСР забезпечить поступову відмову від паперових довідок та документів, необхідних для визначення прав людини на державну допомогу та пільги відповідно до законодавства.

«Мінсоцполітики спільно з Мінцифри створили універсальну технологічну інфраструктуру для будь-яких соціальних виплат та послуг з надійним захистом та консолідованим зберіганням персональної інформації людей. Її можна використовувати при будь-яких змінах системи соціального захисту в майбутньому без витрачання додаткових коштів та створення додаткових структур», – підкреслила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Цифрова трансформація соціальної сфери заощадить країні біля 11 млрд гривень щороку. Наразі ж на виплату соціальних допомог з державного бюджету виділяється найбільше коштів – понад 700 млрд гривень. Встановлено, що 10 % громадян отримують ці кошти незаконно. Наприклад – це ті випадки, коли людина, яка отримувала соцдопомогу померла, а на її ім’я ще й досі отримають виплати.

З впровадженням ЄІССС єдиним місцем зберігання інформації про людину для надання будь-яких соціальних послуг буде Єдиний соціальний реєстр. Він створений замість десятка не пов’язаних між собою реєстрів та інформаційних систем з надійною системою захисту персональних даних.

Оформлення більшості соціальних виплат потребує подачі певного пакету документів та довідок, що створює незручності для громадян. Від цього і пропонує відмовитись єдиний соціальний реєстр.

«Зараз під час призначення допомог інформація про людину декілька разів передається від однієї установи до іншої. В різних випадках це може бути до 5 органів влади. Кожного разу інформація про людину перевіряється та завантажується у декілька не пов’язаних між собою інформаційних систем. В результаті, кожну справу опрацьовують 9-10 фахівців, а людина очікує до півтора місяця на завершення розгляду» - звертає увагу – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

ЄСР взаємодіятиме з іншими реєстрами, інформація щодо людини «підтягуватиметься» автоматично, із документів потрібно мати лише паспорт.

ЄІССС надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, отримати будь-який вид соцдопомоги через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси Порталу «Дія». Планують інтегрувати ЄСР з порталом «Дія», що дасть можливість подати заяву на отримання соцдопомоги онлайн. До речі, наприкінці листопада у порталі Дія громадяни вже зможуть самостійно оформити пенсію та субсидію.

Усі види соціальних допомог можна буде оформити в єдиній базі, щодо кожного українця буде формуватися його власна «історія» щодо оформлень соціальних допомог і виплат.

Єдиний соціальний реєстр матиме 2 групи інформації:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст