Главная Блог Новости Банкрутство фізичної особи: кому вигідно?

Банкрутство фізичної особи: кому вигідно?

13.11.2018
Просмотров : 2150

Яка користь від інституту банкрутства фізичної особи для українського суспільства, розповідає epravda.com.ua

Боржники у сільськогосподарських суспільствах залежали від погодних умов. Боржники у індустріальних суспільствах залежали від виробничих циклів.

Боржники у сучасних фінансових суспільствах залежать від валютних коливань та глобальних подій, що не можна ані передбачити, ані проконтролювати.

Наслідком таких подій є індивідуальні фінансові трагедії – масове явище, яке не могло б бути залишене без належної реакції держави.

Згадайте новину:УКРЕКСІМБАНК ЗАЯВИВ ПРО 2 МЛРД БОРГУ "УКРПІДШИПНИКА" КЛЮЄВИХ, ЯКИЙ В ПРОЦЕДУРІ БАНКРУТСТВА

Такою реакцією держави стало запровадження інституту банкрутства фізичних осіб – категорії, що є новою для сприйняття як суспільством, так і професійною юридичною спільнотою.

Очевидно, що запровадження нових інститутів, зокрема і такого, як банкрутство фізичних осіб, має супроводжуватись якісною комунікацією суті та значення відповідних інститутів.

У чому полягає концептуальна відмінність між банкрутством юридичної особи та банкрутством фізичної особи?

Банкрутство юридичної особи спричинене суто економічними чинниками, тоді як банкрутство фізичної особи спричинене як економічними чинниками, так і гуманітарною емпатією – спробою держави захистити конкретну фізичну особу від фінансової трагедії.

Банкрутство юридичної особи цілком допускає смерть юридичної особи, водночас навряд чи учасники процедури банкрутства фізичної особи шукають такої долі для особи боржника.

Якщо протягом XX сторіччя інститут банкрутства юридичних осіб у світі вважався прокредиторським, то інститут банкрутства фізичної особи останнім часом пов’язують з акцентом на захисті прав боржника.

Очевидно, що ані прокредиторський характер, ані акцент на захисті прав боржника не є показниками якості нормативно-правового акту про банкрутство.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст