Главная Блог Аналитические статьи Темы Автоматичне поновлення та фіксований курс оренди: як укладати земельні договори в умовах воєнного стану?

Автоматичне поновлення та фіксований курс оренди: як укладати земельні договори в умовах воєнного стану?

31.05.2022
Просмотров : 2144

Адаптуватись до нових реалій довелось і ринку землі. Законодавець хоч і подбав про те, аби оренда с/г земель тривала і протягом воєнного стану, втім ряду проблем уникнути все ж не вдалось. (Джерело: ЗіБ )

За новими умовами

У Вищій школі адвокатури розповіли про особливості оренди землі та орендних відносин під час воєнного стану. Спікер заходу адвокат, член комітету Національної асоціації адвокатів України з аграрного та земленього права Дмитро Навроцький зазначив, які саме нормативно-правові акти визначають порядок земельних відносин у цей період.

Так, закон №2145-ІХ щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану від 24.03.2022 (набрав чинності 07.04.2022) передбачає внесення основних змін до розд.Х Земельного кодексу. Даний розділ доповнився пп.27 та 28.

Повноваження щодо розпорядження землею стосується виключно земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної форм власності. Хто ж є розпорядниками землі?

В законі це чітко не визначено, але із загальних тлумачень ЗК слідує, що розпорядником є органи, визначені у ст.122 ЗК. Спрощена процедура при цьому застосовується до передачі в оренду всіх с/г земель державної та комунальної власності, крім тих, які перебувають у постійному користуванні громадян та приватних юросіб, громадських організацій тощо. Передачу зазначених земель в оренду здійснюють із дотриманням норм ЗК, закону «Про оренду землі» тощо, але з урахуванням вимог зазначеного закону, які відображені в п.27 розд.Х «Перехідні положення» ЗК.

Разом із законодавчими змінами з’явились нові (істотні) умови передання земельних ділянок в оренду. По-перше, строк оренди землі за такими договорами не може перевищувати одного року. Водночас якщо договір оренди землі, укладений відповідно до пп.2 п.27 розд.Х «Перехідні положення» ЗК, закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем на ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю з компенсацією ним орендодавцю збитків, спричинених тимчасовим зайняттям землі, в розмірі орендної плати за період із дня закінчення строку дії договору до дня закінчення збирання врожаю.

По-друге, розмір орендної плати не може перевищувати 8% (але може бути меншим) нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яку визначають від середньої НГО одиниці площі ріллі по області.

Читайте статтю: Воєнний стан: чи змінились наслідки невиконання цивільно-правових зобов’язань

Окрім того, орендар за таким договором не має права на:

компенсацію власних витрат на поліпшення ділянки;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст