Главная Блог Новости Адвокатам дозволили проносити до СІЗО комп'ютери, мобільні телефони та їжу

Адвокатам дозволили проносити до СІЗО комп'ютери, мобільні телефони та їжу

01.04.2017
Просмотров : 2070

17 жовтня ц.р. міністр юстиції Павло Петренко підписав наказ про внесення змін до Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України в частині удосконалення окремих норм, що регламентують порядок відвідування СІЗО. Так, викладений в новій редакції пункт 7.7 глави 7 розділ IV вказаних Правил, згідно з яким працівникам правоохоронних органів та захисникам дозволяється проносити матеріали і документи, що стосуються проваджень у кримінальних справах; портативну комп'ютерну і друкарську техніку; їжу і безалкогольні напої, з обов'язковим їх оглядом на контрольно-перепускному пункті СІЗО на наявність заборонених предметів.

При цьому встановлюється, що такий огляд повинен здійснюватися способом, що "виключає ознайомлення персоналу СІЗО зі змістом документів і розкриття адвокатської таємниці". Здійснення яких-небудь інших дій з боку персоналу СІЗО відносно захисника повинне здійснюватися з дотриманням прав захисника, що охороняються Конституцією, Законом України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", іншими законами України, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до практики Європейського суду з прав людини і міжнародних угод, згоду на які надала Верховна Рада України.

Вспомните новость: Тюремная реформа: «зона» комфорта

Захисникам дозволено проносити на територію СІЗО і використовувати портативну комп'ютерну техніку без доступу до мережі Інтернет, а також друкарську техніку, якщо це їм необхідно для виконання обов'язків захисника. Для пронесення на територію СІЗО портативної комп'ютерної і друкарської техніки не потрібно отримання дозволу від адміністрації або посадовців СІЗО.

Крім того, згідно з останніми змінами, захисникам дозволяється заходити на територію СІЗО з телефонними апаратами. Захисник зобов'язаний повідомити на контрольно-перепускному пункті СІЗО модель і серійний номер телефонного апарату (апаратів), з яким (якими) він входить на територію СІЗО. Перед входом в кабінет для побачень зі своїм підзахисним, на вимогу персоналу СІЗО, захисник зобов'язаний здати телефонний апарат (апарати), з яким (якими) він прийшов на територію СІЗО, в спеціальне місце зберігання. Після закінчення побачення захисникові повертаються його телефонні апарати.

Також захисникові дозволяється проносити на територію СІЗО лікарські засоби, які потрібні йому для особистого вживання.

Читайте статью: Антология: Что означают тюремные татуировки и как их расшифровать

Як пояснив голова Експертної ради Міністерства юстиції України - радник міністра юстиції України Георгій Логвинський, ці зміни не випадкові, вони є наслідком реалізації першого етапу технічного плану профільного міністерства по захисту прав і інтересів адвокатів з метою усунення законодавчих колізій. Наступними етапами планується врегулювати питання забезпечення адвокатів робочими приміщеннями в судових органах, додатковими гарантіями недоторканості адвокатської таємниці, забезпечення рівності сторін в судовому процесі.

Окрім цього, адвокатів включили в перелік осіб, для яких інформація про зареєстровані права і їх обтяження, яка міститься в Державному реєстрі прав, є відкритою. Така поправка була внесена 14 жовтня ц.р. в ході розгляду парламентом законопроекту № 5114 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів" в другому читанні. Йдеться про внесення відповідних змін до пункту 3 статті 28 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень".

Зміни до правил СІЗО

Джерело: Рада адвокатів Київської області

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст