Главная Блог Аналитические статьи Интервью Адвокат Ілля Новіков: Серед моїх клієнтів були справжні вбивці - і це не найгірші люди, з якими я стикався

Адвокат Ілля Новіков: Серед моїх клієнтів були справжні вбивці - і це не найгірші люди, з якими я стикався

19.04.2018
Автор:
Просмотров : 2216

Україна – значно більш правова держава, ніж Росія

Російський адвокат Ілля Новіков став широко відомим в Україні після того, як взявся захищати схоплену росіянами Надію Савченко. Попри те, що у цьому процесі він вщент розсварився із двома іншими захисниками льотчиці, Марком Фейгіним та Миколою Полозовим, а вони називали його «засланим Кремлем козачком», популярність Новікова зросла, як і кількість клієнтів, повідомляє «Главком». Фото: Радіо Свобода

Українці також могли чути про Новікова як про гравця російського інтелектуального шоу «Що? Де? Коли?». Втім, саме через «справу Савченко» він був змушений вийти з елітарного клубу. В інтерв’ю «Главкому» юрист розказав про головну проблему Савченко, про те, чому він тепер часто приїздить до України, а також про те, чим українські суди відрізняються від російських.

Ілля, що вас зараз пов’язує з Україною?

По-перше, це справи, які я веду впродовж останні трьох років, плюс – з’являються нові. Не всі вони політичні, є досить звичайні справи. По-друге, у грудні минулого року ми з колегами зареєстрували в Україні адвокатське об’єднання, у нас два офіси: у Києві та Одесі. Цього разу я приїхав не сам, а з двома московськими колегами, щоб вони могли зареєструватися в Реєстрі українських адвокатів. Ми плануємо зробити свою команду більш універсальною. Це потрібно для того, щоб російський суд розглядав якийсь документ з України за умови їх тотального небажання такі документи приймати. Один зі шляхів змусити суд зробити це – бути адвокатом, внесеним до українського реєстру, подати в Україні від свого імені запит, отримати на нього відповідь та привезти її до Росії. Тому що інакше, якщо діяти через українського колегу, у російського суду з’являється питання: а звідки взявся український адвокат, чи представляє він інтереси підзахисного в РФ, якщо ні – то що це за запит?

Скільки у вас зараз клієнтів в Україні, чиїми справами ви нині замаєтесь?

Шість кримінальних справ.

Ви зараз спілкуєтеся з Надією Савченко?

Я з нею коротко говорив перед тим, як вона мала проходити процедуру допиту (в СБУ, - «Главком»), хотів зрозуміти що навколо неї коїться. З початку української «справи Савченко» я не припускав, що можу її захищати, хоча юридично я маю на це право як іноземний адвокат, внесений до українського реєстру. Я - не той захисник, який їй зараз потрібен. У Росії головним у моїй роботі було довести її алібі. У адвокатів, як у акторів, є своє амплуа. І мені б зараз було складно грати у тому амплуа, якого вимагає справа Савченко.

Адвокат Надії Віктор Чевгуз заявив про самовідвід. Своє рішення він пояснив так: «Добре захищати того, хто сам хоче захиститись, і він виконує те, що йому рекомендують фахівці. А той хто на своїй хвилі… Тут кримінальний злочин. Я адвокат у кримінальних справах, а Надія захищається політичними методами. Я в політику не лізу». Особисто вам було комфортно працювати з Надією, вона вас слухалась?

Просто не було. Савченко – непроста людина, і жоден захисник, на мою думку, не зможе нею отак керувати. Наприклад після вироку російського суду щодо Савченко постало питання про те, чи будемо ми подавати апеляцію. І Надія заборонила подавати. Адвокатська етика говорить про те, що клієнт сам вирішує, що він хоче робити, а що - ні. Навіть якщо клієнт хоче зробити щось потенційно небезпечне для себе - це його рішення, не адвоката. І адвокат або виконує його, або, якщо тобі це дозволяє закон, виходить зі справи. До речі, це дещо по-різному відбувається в Росії і в Україні. В Росії діє загальне правило про те, що якщо ти одного разу взявся захищати людину, за дуже рідкісним винятком, адвокат не має права вийти зі справи без згоди підзахисного.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст