Главная Блог Новости 9 вироків за держзраду у 2018 році

9 вироків за держзраду у 2018 році

20.01.2019
Автор:
Просмотров : 3503

У 2018 році за державну зраду за ст.111 Кримінального кодексу було засуджено 9 осіб, з яких двоє – жінки. Жоден вирок не був виправдувальним.

Серед учасників і пособників «ДНР»/«ЛНР» куди популярніші статті про участь у терористичній організації, влаштуванні теракту, тощо. Зрештою, для сепаратистів є стаття 110 КК – посягання на територіальну цілісність. Поступово «Судовий репортер» зробить по кожній із них.

У список включено лише ті вироки, де в ході судового розгляду не було перекваліфікації обвинувачення.

  • 24 січня 2018 була засуджена екс-діловод служби главку Нацгвардії, завербована російським ГРУшником.

Жінка уклала угоду про визнання винуватості і отримала 4 роки в’язниці без конфіскації майна. Це порівняно м’який вирок, коли стандартне покарання за цією статтею – 10-15 років позбавлення волі.

Антоніна Радіонова працювала діловодом у службі радіаційного, хімічного, біологічного захисту служби екологічної безпеки Головного управління Національної гвардії України.

Її син проживав у Росії, а дочка в окупованому Криму. На початку серпня 2016 року жінка тимчасово перебувала в місті Красногорськ Російської Федерації, де була була завербована співробітником 316 розвідувального центру ГРУ ГШ ЗС РФ. Вона зобов’язалась збирати і передавати інформацію військового характеру, у тому числі, таку, що становить державну таємницю.

ГРУшник учив жінку конспірації при збору і передачі інформації. У січні 2017 вони ще раз зустрілися в Москві, поблизу Покровського монастиря і ГРУшник провів з нею навчання з архівування зібраної інформації та надання паролів на архіви за допомогою книги «Молитвослов с канонами на каждый день седмицы и всякое прошение души». Збираючи інформацію, жінка також копіювала дані з ноутбука свого начальника, але за місцем роботи їй дали тільки позитивну характеристику.

  • 6 лютого 2018 на 14 років позбавлення волі засуджений військовослужбовець Максим Одинцов за дезертирство і державну зраду у формі переходу на бік ворога в період збройного конфлікту. Апеляційна скарга захисту залишена без задоволення. 17 грудня провадження у справі відкрив Верховний суд.

Чоловік перебував на посаді старшого повітряного стрільця – радиста вертолітного загону вертолітної ескадрильї військової частини А1100, яка дислокувалась в смт. Новофедорівка Сакського району АР Крим. У березні 2014 військова частина була захоплена, як написано у вироку, невстановленими особами. Прапорщик Одинцов відмовився дислокуватися на материкову частину України і 20 березня 2014 підписав контракт на службу у Збройних силах Російської Федерації. 2 квітня 2014 він отримав паспорт громадянина Росії. 20.11.2016 року служба Одинцова перервалася, оскільки його затримала військова прокуратура біля пункту пропуску ВПС «Чонгар».

В суді чоловік вину не визнав і відмовився давати показання, посилаючись на ст.63 Конституції. Свідчення проти нього дали інші військові, які служили з ним в Криму. Речовими доказами також були вилучені при затриманні 1650 російських рублів, паспорт громадянина РФ. Також була роздруківка з газети «Риа Новости Крым», що уповноважена з прав людини РФ планує відвідати військовослужбовців в СІЗО на Україні. Крім того, у доповідній помічника командира військової частини йдеться про захоплення частини і наводиться список військовослужбовців, які звернулись з заявами до командування Чорноморського флоту РФ з проханням зарахувати їх в ряди збройних сил РФ.

  • 8 лютого 2018 до 13 років позбавлення волі засуджений ще один військовий з Криму – Олександр Баранов.

Він служив у тій самій військові частині, що і Одинцов і у березні 2014 перейшов на бік Росії, отримав паспорт сусідньої країни. Апеляційний суд залишив вирок без змін. Наразі скаргу подано до Верховного суду.

  • 10 травня 2018 до 13 років позбавлення волі з позбавлення звання підполковника засуджений Валентин Масюков – заступник начальника відділення бойової та спеціальної підготовки військової частини 2240. Апеляційний суд покарання без змін.

Текст вироку щодо Масюкова закритий. Але з іншого судового рішення у цій же справі вдалося з’ясувати подробиці.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст