Главная Блог Аналитические статьи Темы Роз'яснення окремих питань спадкування

Роз'яснення окремих питань спадкування

21.10.2017
Автор:
Просмотров : 19727

Користуйтесь консультацією: Заповіт: як скласти та що передбачити

Спадкування за заповітом. Що потрібно знати?

Визнання заповіту недійсним

Спадщина та заповіт: практичні питання

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

Р О З' Я С Н Е Н Н Я

Окремі питання спадкування

"Nemo pro parte testatus, pro parte intestatus decedere potest" - "Не може бути спадкування в одній частині майна за заповітом, а в іншій - за законом" - принцип Римського права. Усе в житті має свій початок та кінець, усі життєві процеси є невідворотними - як тривіально б це не звучало. Питання "спадщини", "спадкового права" завжди було, існує і залишатиметься актуальним як для громадянина, суспільства, так і держави в цілому, оскільки воно, так чи інакше зачіпає інтереси кожного.

Саме явище, як "спадкування", що проникло у все наше сучасне спадкове право, бере початок з римського права, яке надало йому визначення. Українське спадкове право, щоб стати таким, яким воно є на даний час, пройшло тривалий процес історичного розвитку, про те основні риси залишились від римського спадкового права. Спадкове право можна вважати інститутом цивільного права України, оскільки воно має всі його ознаки, а саме - це система пов'язаних між собою цивільно-правових норм, що регулюють певну групу однорідних суспільних відносин (встановлюють порядок переходу прав та обов'язків померлої особи за правом спадкування).

На законодавчому рівні питання спадкування урегульоване Цивільним кодексом України ( 435-15 ) (далі - ЦК України) (Книга шоста), також Законом України "Про нотаріат" ( 3425-12 ), крім того, у судовій практиці застосовується постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 N 7 ( v0007700-08 ) "Про судову практику у справах про спадкування" та іншими нормативно-правовими актами. Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) - стаття 1216 ЦК України ( 435-15 ). Спадкодавець - це фізична особа, права та обов'язки якої після смерті переходять до інших осіб. Спадкоємці - це особи, що набувають право на спадщину (особи, які є живими на момент відкриття спадщини, особи, що були зачаті за життя спадкодавця і народилися після відкриття спадщини, а також юридичні особи та держава). Право спадкування тісно пов'язане з правом власності, оскільки спадкування є одним із засобів набуття права власності.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст